gramatyka opisowa- sprawdzenie zadan

Temat przeniesiony do archwium.
witam mam problem bo nie moge znalesc osoby ktora mogla by sprawdzic zadania z gramatyki (probowalam nawet w szkole jezykowej) mam zrobione wszystkie 12 natmiast nie rozumie drzewek moze ktos chetnie pomoze nawet odplatnie.jesli sa tu osoby ktore ukonczyly fil ang lub sa w trakcie i zdaly gramatyke opisowa to prosze o kontakt tel 791804293. Bardzo mi zalezy chociaz na sprawdzeniu tych zadan lub moze jest tu osoba ktora zna sie na dzewkach?????
Z drzewkami jest roznie, bo zalezy, ktorym sposobem sa robione. Moze jakis przyklad?
I o jakich 12 zadaniach mowisz?
. Draw tree diagrams of the following sentences.

a) The President refuses to sign the documents.
b) He failed the test and had to leave his work.
rozwiazanie mam na kartce moge ci wyslac na email bo tu nie dam rady tego zalaczyc. 12 zad czyli morfemy, miejsce artykulacji itd moge ci wyslac materialy na email z moimi odp a mozesz mi wytlumaczyc jak sie robi te drzewka???na 12 zad myslalam ze 10 mam zrobione, 1 moglam miec zle a ostatnie czyli dzewka nie zrobilam i mnie kurcze oblal
Zdanie 'a)' jest 'control sentence' , nie 'raising' ( na wszelki wypadek mowie)
Podmiotem zdania 'embedded' bedzie 'PRO'.
Bedzie dwa CP, dwa TP i dwa VP

zaraz narysuje dla przykladu jak to zdanie powinno wygladac i dam linka

edytowany przez savagerhino: 12 sie 2011
The President refuses to sign the documents.

http://www.sendspace.com/file/78majw

I always put the CP on the top of every tree but for brevity you can start with TP.
TP is essentially the same thing as IP or S.

Try to draw the 'conjuction' ( your 'b' sentence) and put it up here. We can take a look at that
and flesh it out together.

edytowany przez savagerhino: 12 sie 2011
dzieki bardzo
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Podręczniki językowe