Jak i z czego się uczycie ?

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,
Mam pytanie - macie jakieś swoje dobre metody na naukę angielskiego ? Znacie jakieś dobre książki, które moglibyście polecić ? (np. na poziomie FCE albo CAE)
Jak w krótkim czasie polepszyć znajomość języka ? Czy warto np. wziąć słownik i uczyć się każdego słówka z osobna, aby wzbogacić swoje słownictwo ?
Z góry dziękuję za odpowiedź :)
Cytat:
Czy warto np. wziąć słownik i uczyć się każdego słówka z osobna, aby wzbogacić swoje słownictwo ?

Nie, nie, nie. Słownictwa uczymy się w kontekście. Z nowo poznanym słówkiem ułóż kilka zdań i zapisz je sobie w zeszycie. Mogę też Ci polecić program Profesor Henry do nauki słownictwa - moim zdaniem najlepszy na rynku :) Sprawdź ofertę na www.językiobce.pl

Ja zauważyłem, że zapamiętywanie całych zdań raczej niż samych słówek przynosi nieporównywalnie większe rezultaty.
Cytat: Bednar87
Mogę też Ci polecić program Profesor Henry do nauki słownictwa - moim zdaniem najlepszy na rynku :) Sprawdź ofertę na www.językiobce.pl

Ja zauważyłem, że zapamiętywanie całych zdań raczej niż samych słówek przynosi nieporównywalnie większe rezultaty.

Popieram, z tym że większą uwagę należy przykładać do nauki wymowy zdań przykładowych, niż do ich znaczenia. Zrozumienie przyjdzie automatycznie.
Cytat: arol
Czy warto np. wziąć słownik i uczyć się każdego słówka z osobna, aby wzbogacić swoje słownictwo ?

Nie, nie warto.
Warto za to korzystać z jakiegoś programu do nauki słownictwa i DUŻO czytać.
Co czytać? Najlepiej to co cię interesuje. Jeśli nauka jest przyjemnością wtedy jest dużo łatwiej:)

»

Pomoc językowa