pomóżcie proszę w zaimkach ;)

Temat przeniesiony do archwium.
complete the text with pronouns, reflexive pronouns or each other.

1. She played for Johny ....... at his 50th birthday party.
2. Every time he gets the newsletter he finds something he wants to buy ..... like a new T-shirt or rare recording. ........ think he should spend the money on ..... not himself !

mam całe zadanie zrobione ale tutaj nic nie umiem wykombinować. z góry dzieki, pewnie dla Was to banal ;)
1. herself 2. himself , I, ourselves/themselves
myślę że tak będzie ok
Hej, nie odrabiaj prac domowych za innych. To akurat nie jest pomoc.
Ja to zrobiłem dla siebie ;)
A tak poza tym to prawie każdą informacje można znaleźć w sieci jak się bardzo chce więc jak twoim zdaniem miałaby wyglądać pomoc? Mam podać linka do regułki czy polecić książkę? Serio się pytam?
Masz wytłumaczyć jak to zrobić, podać regułkę jeśli konieczne. Jest to o wiele trudniejsze (wytłumaczenie) i zajmuje więcej czasu niż odrobienie za kogoś zadania.
wciaz ostatnie jest zle
Cytat: bezdred
Ja to zrobiłem dla siebie ;)
A tak poza tym to prawie każdą informacje można znaleźć w sieci jak się bardzo chce więc jak twoim zdaniem miałaby wyglądać pomoc? Mam podać linka do regułki czy polecić książkę? Serio się pytam?

Gdybys chociaz podawal wlasciwe odpowiedzi, to moglibysmy reka machnac....
Nie moglibyśmy ręką machnąć, bo czemu ktoś ma odrabiac dobrze prace za innych?

To jest wazne zdanie:
"prawie każdą informacje można znaleźć w sieci jak się bardzo chce"

Czyli autorowi wątku i innym autorom podobnych wątków nie chce się tak bardzo szukac, żeby znaleźć samemu - to dlaczego nam ma się chcieć bardziej?
>>>>>To jest wazne zdanie:
"prawie każdą informacje można znaleźć w sieci jak się bardzo chce"

Czyli autorowi wątku i innym autorom podobnych wątków nie chce się tak bardzo szukac, żeby znaleźć samemu - to dlaczego nam ma się chcieć bardziej?

Dlatego, ze jak dokladnie sam to wiesz, nie mozemy oczekiwac od terazniejszej mlodziezy zeby sami wiedzieli jak cos sie szuka 'w sieci'. Chyba zdajesz sobie sprawe z tego, ze oni nie maja czasu na takie bzdury, bo maja duzo wazniejsze rzeczy do robienia, a przeciez my 'staruchy' nic innego w zyciu nie powinnismy robic jak tylko podawac im gotowki na talerzu.;-)
To jest więcej niż lenistwo, terri. To jest przede wszystkim nieumiejętność wyszukiwania ogólnodostępnych informacji.
Czytałam niedawno research study, w którym nauczyciele (NAUCZYCIELE!) twierdzili, że nie chce im się używać Internetu i w ogóle komputerów do wspomagania nauki języków obcych. Jeśli sami nauczyciele prezentują taką postawę, to ja już niczego od uczniów nie wymagam.
Ja akurat staram się podczas nauki szukać tych informacji a że się uczę tego języka dopiero i jestem raczej początkującym z ciekawości dla siebie m.in. skomentowałem te zdania na podstawie swojej wiedzy ale co do drugiego zdania w 2 przykładzie trudno jest mi znaleźć jego dokładny sens w takim razie.
Wydaje mi się że polski sens znam ale nie bardzo wiem w takim razie co tam powinno być ..ktoś uważa że on nie powinien wydawać tych pieniędzy tylko na siebie ..mi do głowy przychodzi jeszcze "others". Wcześniejsze wersje mi pasowały w sensie wydawania pieniędzy razem (np jakby osoba to mówiąca była z nim w związku).
A co do wyszukiwania informacji to ja sporo się naszukam zanim zechciałbym od kogoś odrobienia pracy domowej bo lubie sam poznawać zawiłości tego języka ale niektóre konstrukcje w tym języku są dla mnie nie do końca jeszcze logiczne.
Temat przeniesiony do archwium.