Present Perfect a Past Simple

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,

Chociaż znam zasady funkcjonowania obu czasów, nadal mam problem w niektórych przypadkach. Tak jak teraz:

I went to the dentist this afternoon and my mouth hurts too much to eat. (It's 8 pm).
Ale: I've had three lectures today and I still have two more later this afternoon.

Jeśli Present Perfect określa sytuację, która wydarzyła się niedawno i ma wpływ na teraźniejszość, dlaczego nie użyjemy I've gone to the dentist, na tej samej zasadzie, co w przykładach typu I've broken my leg...?

Będę wdzięczna za wszelką pomoc :)
1. osma to juz wieczor. Popoludnie sie skonczylo i mowiac o popoludniu, musisz uzyc simple past
2. dzien sie nie skonczy, dopoki nie zasniesz.
Mozna jednak powiedziec 'I had three lectures today', jezeli okres dnia, kiedy masz wyklady, juz sie skonczyl (np. pracujesz do 16, a teraz jest osma wieczorem) i jasne jest, ze o tej porze, kiedy wypowiadasz to zdanie, juz nie bedziesz miec wiecej wykladow.
Dziękuję, właściwie to jest w miarę zrozumiałe, ale dlaczego w takim razie mówimy np. I've broken my leg so I can't come, jeśli czas kiedy ją złamaliśmy też już się zakończył. Chodzi o to, że tam nie ma słowa typu 'morning', czy 'today'?
tak, chodzi o to, że nie ma tam wskazania na punkt w czasie lub zakończony okres
To znowu ja :)

Czy moglibyście sprawdzić mi to zadanie? Odpowiedzi zaznaczyłam Capsem.

A: Have you seen The Matrix films?
I'VE ONLY SEEN the first one. (bardziej pasuje mi Past Simple, ale nie ma określonego czasu...)

B: Yes, I HAVE SEEN each of them 4 times so far! I think Keanu Reeves is a brilliant actor. Last week I WATCHED a TV programme about his life. He BEGAN acting when he WAS fifteen.

A: HAS he always WORKED as an actor?
B: No. He WORKED in a pasta shop and at an ice rink. (Znowu tu nie ma określenia kiedy to konkretnie było, a pasuje mi bardziej Past Simple, czy jest na to jakieś logiczne wyjaśnienie?)

A: HAVE (??) all his films BEEN successful? Czy nie lepiej were skoro to przeszłość?
B: Not really. Some of his films in the 1980s and early 1990s DIDN"T MAKE a lot of money. But of course, in 1999 The Matrix WAS a great success.

Trochę się namęczyłam z tym przepisywaniem, więc błagam niech ktoś się wypowie :D Szczególnie chodzi mi o sposób wyjaśnienia tych zasad, bardziej niż samo sprawdzenie.

1. oba czasy sa teoretycznie poprawne!
Pres perf = do dzisiaj udalo mi sie obejrzec tylko jeden
simple past - wtedy, kiedy byly w kinach, udalo mi sie obejrzec tylko jeden (drugiego nie bedzie mi dane obejrzec, bo to juz niemozliwe)
ale do dzisiejszych czasow pasuje pres perf
pasta shop - ok, bo okres przedaktorski w jego zyciu jest juz zamkniety
successful - do tego zdania mozna dodac 'so far' - taka mozliwosc wynika np. z uzycia 'all'
Dzięki ci dobry człowieku :]
Temat przeniesiony do archwium.

»

Podręczniki językowe