would - used to - sprzeczność

Temat przeniesiony do archwium.
Mam napisane, że would używa się z określnikami czasu i taki przykład:

Before I got this job, I used to/would go out a lot.

Następnie mam ćwiczenie i taki przykład:

She ... have lots of free time before she started working here.

I w odpowiedzi jest, że jedyna możliwa opcja to 'used to'.
Dlaczego? Oba zdania są praktycznie takie same.
edytowany przez xpabloxx1: 31 lip 2012
nie napisali ci, ze would nie jest uzywane z czasownikami stanu (jak have w tym przypadku)
She used to have lots of free time before she started working here- ona miała duzo wolnego czasu, ale juz nie ma

tyle wiem, ze
used to: używamy, kiedy chcemy powiedziec, o tym co dzilao sie w przeszłości i w terazniejszosci nie jest prawdziwe.

would możemy uzyć gdy mówimy o czynności powtarzającej się w przeszłości a w teraźniejszości już nie.
np. I would play basketball on Monday(grałem w kazdy poniedziałek(przez dłuzszy okres), ale juz nie gram.

a tak w skrócie, żebs mógł zapamiętać
would- okresla czynność powtarzalną
used to- stan i czynność
Cytat: engee30
nie napisali ci, ze would nie jest uzywane z czasownikami stanu (jak have w tym przypadku)

nie napisali wlaśnie, ale sobie przypomniałem, że rzeczywiście ;)
Dzięki!
Cytat:
tyle wiem, ze
used to: używamy, kiedy chcemy powiedziec, o tym co dzilao sie w przeszłości i w terazniejszosci nie jest prawdziwe.

To akurat nieprawda.

I used to live in Warsaw nie oznacza, że teraz tam nie mieszkam!

Główną cechą charakterystyczną used to jest to, że odnosi się ona do okresu, w którym opisywane zdarzenie było prawdziwe i do okresu bezposrednio po nim, w którym dane zdarzenie nie było już prawdziwe. Ten drugi okres, w którym dane zdarzenie nie było prawdziwe nie koniecznie musi obejmować teraźniejszość.

I lived in Warsaw when I was a kid, then I moved to Berlin and now after 50 years I have come back. So I used to live in Warsaw when I was a kid.

Used to odnosi się zatem do dwóch okresów.
edytowany przez Bednar87: 31 lip 2012
Right. There are two ragheads in a prayer room. One walked out. How many ragheads are left in the room? Answer : four. The one that walked out of the room got back for anothrr 'boom-boom' with his other two buttbuddies.

Now seriously. I know for a fact that Bednar lives in Warsaw. I saw him myself, he's not a ghost :)

p.s. forgot .. all rights reserved for the above 'joke', ok.
edytowany przez savagerhino: 31 lip 2012
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa

Zostaw uwagę