Pomóż Sedorowi w tłumaczeniach.

Temat przeniesiony do archwium.
Witam !
Z uwagi na to, że będę często potrzebował Waszej pomocy, zakładam osobny temat, aby nie zaśmiecać zbytnio forum.

A więc od razu proszę o pomoc w przetłumaczeniu takiego zdania:

Cytat:
This illness causes all but the 1/6th inch layer of brain tissue to be dissolved by acidic spinal fluid.

a sam co z niego rozumiesz?
Po co ci będą te tłumaczenia? Nic nie umiesz sam przetłumaczyć?
Kontekst zdania:
Cytat:
In England, John Lorber did autopsies on hydrocephalics. This illness causes all but the 1/6th inch layer of brain tissue to be dissolved by acidic spinal fluid.

tak to rozumiem:
'This illness causes all but..' - Choroba powoduje wszystko ale (?)
a więc nie rozumiem nic.

tłumaczenie chcę wrzucić na forum aby ludzie nie musieli używać google translatora, który z tłumaczeniem tego tekstu zupełnie sobie nie radzi.

jakbym umiał to przetłumaczyć to nie pisałbym tu. :)
ile jeszcze masz takich zdan? Duzo? Podejrzewam, że nie znajdziesz tutaj chetnych do tlumaczenia kilkudziesieciu zdan.
czy rozumiesz np. konstrukcje 'the illness causes X to be dissolved..."
tak, mam tu jeszcze listę kilkuset takich zdań. -.^

jak masz z tym jakiś problem, że szukam pomocy na forum, to może po prostu się w tym temacie nie wypowiadaj?

edytowany przez Sedor: 03 wrz 2012
Jeżeli nie rozumiesz tej konstrukcji, o której piszę wyżej, to będziesz miał wielkie trudnościz tłumaczeniem tekstów na tym poziomie. I co, będziesz je wstawiał w całości na forum?
Masz kilka zdań, czy kilkadziesiąt? Zobacz, ile próśb o pomoc jest spełnianych i jak duże one są i jaki jest wkład autorów próśb w ich rozwiązanie.
nie wiem skąd u Ciebie tak negatywne nastawienie. dlaczego zakładasz, że mam xxx takich zdań? na razie są to pierwsze moje schody. kiedy będę miał następny problem to wtedy dam znać. w tym momencie nie mam takiej potrzeby. jeśli nie chcesz czuć się wykorzystywany to tak jak pisałem, po prostu nie pomagaj mi. jeśli zobaczę, że nikt w temacie prócz mnie się nie udziela to wtedy dam sobie spokój ;-) takie są uroki nauki na własną rękę ;-)
>na razie są to pierwsze moje schody. kiedy będę miał następny problem to wtedy dam znać.<

Podejrzewam, że będziesz miał wiele następnych problemów, bo cały tekst jest prawdopodobnie na takim samym poziomie.

Ta choroba prowadzi do strawienia prawie całego mózgu - z wyjątkiem warstwy o grubości 1/6 cala - przez kwaśny płyn z kręgosłupa/rdzenia kręgowego (trzeba ustalić, czy wtedy już znano rdzeń kręgowy).
dziękuję ;-)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Praca za granicą

»

Programy do nauki języków