Skąd brać słówka do nauki?

Temat przeniesiony do archwium.
Witam. Uczę się angielskiego bardzo długo, języki są moją pasją, wiem prawie wszystko jak się uczyć, mam motywację lecz nie wiem jednej rzeczy, skąd brać słówka do nauki?
Od razu napiszę że nie chcę się uczyć poprzez strony internetowe do nauki angielskiego, chcę by to było całkowicie za darmo. Instynkt mi mówi żeby otworzyć słownik i zacząć się uczyć, ale są tam także zwroty z danymi słówkami i tyle znaczeń że się waham czy to robić czy nie... Czy warto uczyć się słów ze słownika, a potem tych słów używać ( np. mówić do siebie, układać zdania)?
Zacznij czytać, książki, gazety i co tylko ci wpadnie w oko (np. ogłoszenia i metki towarowe). Wypisuj nieznane słówka i sprawdź w słowniku i ucz się, Minimum 30 dziennie.
Czyli chcesz powiedzieć że ze słownika się nie powinno uczyć? A co do tego czytania.. Mam wszystkie części harrego pottera po angielsku ale jakoś ich nie czytałem. Chyba jednak zacznę

Zastosuj się do rad Bejotki. Wyłapuj nieznane Ci słówka i ucz się ich wraz z podanym kontekstem. Jak Cię książka nie zainteresuje, to wyszukuj sobie w necie artykuły na interesujące Cię tematy i sobie czytaj.
masz wiele słowników na internecie tzw. frekwencyjnych. Skorzystaj z nich a na dobre ci to wyjdzie. znając z 7.5 tys takich słówek zrozumiesz 90% angielskiego tekstu.

ucz sie w kontekscie a najlepiej dodatkowo cale zdanie w kontekscie, ale ogranicz sie do 2-3 znaczen danego słowa, tyle ci starczy

tylko zeby nie mial nieprozoumien co do zdan, ogarnij gramatyke minimalnie, zeby latwiej bylo pamietac jakies zdanie, bo wiadomo jak czlowiek jest pewien jakie reguly sa prawidlowe to nie obawia sie ze cos zle powie, a tym bardziej latwiej to zapamieta
edytowany przez adrino: 27 sty 2013
Po krótkim przejrzeniu jednego z tych słowników jestem pod wrażeniem ich wykonania. Nigdy wcześniej nie spotkałem się z tak świetnie stworzonym słownikiem. Na pewno mi się przyda.
Dziękuję
Moja rada jest następująca(sprawdzona), najlepiej nic nie robić, wtedy się wszystkiego nauczysz.
Cytat: orkrist2
Moja rada jest następująca(sprawdzona), najlepiej nic nie robić, wtedy się wszystkiego nauczysz.

Nie wiem dokładnie co masz na myśli, ale nie można się nauczyć języka siedząc i nic nie robiąc.
Czytaj zagraniczne fora zwiazane ze swoim hobby. Oglądaj filmy z angeilskimi napisami. Latwiej przyswoisz nowe słówka :)

powodzenia
Szkoła językowa PLANETA w Radomiu
Temat przeniesiony do archwium.

»

Brak wkładu własnego