kilka wątpliwości z tłumaczeniem

Temat przeniesiony do archwium.
Proszę o pomoc! Jak najlepiej przetłumaczyć wyrażenia
- przymierzać się (do zrobienia czegoś?) mean to, get ready for, intend to...?
- otwierać tegoroczną listę - open this year's list?
- zestawienie - listing?

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie :)
look to do sth...
Przymierzać się do czegoś - bardzo wiele wyrażeń na to.

Look to do sth - uncommon in speech. Częściej słyszałem: look sb to do sth (choć też to jest rzadkie).
Oni mówią prosto...No nie, Engee? :-)
Bardzo wiele wyrażeń, czyli np? Czy te, które podałam będę brzmieć okej w tłumaczeniu artykułu prasowego? :)
Musisz podać całe zdanie. W prasie wypadałoby dać coś formalnego. Intend to najbardziej by pasowało z podanych przez Ciebie.
Teraz do zmiany zatrudnienia przymierza się tylko 5 proc. badanych w tej ostatniej grupie.

Najpierw napisałam get ready, ale na pewno to mało formalne, zaczęłam więc szukać i nie wiem, co by było odpowiednie... Intend więc pasuje?
look to do sth jest jak najbardziej uzywane w mowie

jezeli agencja pracy mowi We're looking to take on more staff to znaczy, ze zapatruja sie na przyjecie nowych pracownikow
are considering changing/looking to change
Cytat: ruda_stu
- otwierać tegoroczną listę - open this year's list?
- zestawienie - listing

... sb tops this year's list
listing jest raczej ok
Cytat: engee30
look to do sth jest jak najbardziej uzywane w mowie

jezeli agencja pracy mowi We're looking to take on more staff to znaczy, ze zapatruja sie na przyjecie nowych pracownikow

Engee - nie pisałem, że nie używane - ja to słyszałem z kilka razy może.
Ty masz tendencję do przekręcania słów- perfekcjonista? :-) Jak Ty się z kobietami dogadujesz, co? :)
grudziu, ale przeciez jak TY tylko slyszales ten zwrot z kilka razy, to raczej nie swiadczy to, ze takie wyrazenie jest uncommon
tak, jest perfekcjonista, co niestety przeszkadza w zyciu :/
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)
Fakt, engee. Ja też z natury jestem perfekcjonistą. Ale staram się zwalniać, panować jakoś nad tym, bo to czasem przeszkadza, także i ludziom, z którymi się żyję.
Temat przeniesiony do archwium.

Zostaw uwagę