jezyk potoczny

Temat przeniesiony do archwium.
Chciałabym zapytać jak powiedzieć, że "jestem dzisiaj trochę zakręcona" bardziej w języku potocznym.
nie rozumiem slowa 'zakrecona' - dla mnie to kojarzy sie z seksem....(jak korek)
zakręcona nastolatka = crazy teenager (wild ideas, etc.)

ale nie wiem, jak mozna byc zakreconym dzisiaj
Wydaje mi się, że to może znaczyć jeszcze coś pomiędzy restless albo anxious, nie wiem jak to wytłumaczyć. Takie zabieganie, jak ktoś nie ogarnia co się dzieje, ale jeszcze nie jest crazy, albo nutty ;)
I'm feeling a bit discombobulated today.
I'm out of sorts
I'm kinda wacked out today. (U.S.)- irrational, crazy, mad, odd, eccentric

'discombobulate' jest ciekawe (jocular)
To my way of thinking neither "I'm out of sorts" nor "nutty" conveys the meaning of the word "zakręcona".

I'm all at sea with... today. I'm perplexed, baffled or, maybe vexed? "Zakręcona" here means that that girl has been inundated/flurried/flustered with a lot of stuff to be done, more she's pressed for time. She just has got a lot on and cannot keep up with that.
Cytat: savagerhino
I'm kinda wacked out today. (U.S.)- irrational, crazy, mad, odd, eccentric

'discombobulate' jest ciekawe (jocular)

Right, it's mint.
Cytat: doma03
Chciałabym zapytać jak powiedzieć, że "jestem dzisiaj trochę zakręcona" bardziej w języku potocznym.

Moim zdaniem powinno to wyglądać jak:" I'm a little bit pixiliated today". Ale uważaj, bo "pixiliated" oznacza także pijany, narąbany, zalany. "Pixiliated" jest używany w Ame.

Przy okazji chciałbym się podzielić fajnymi video o najważniejszych zwrotach języka potocznego, których nie można znaleźć w słowniku: http://effortlessenglishclub.pl/potoczny-angielski-te-zwroty-musisz-znac/

Po drugie chciałbym powiedzieć, że forum jest naprawdę solidnie wykonane. Za pomoca skrótów klawiaturowych zamknąłem stronę, a mimo to ni straciłem postu. Tak dobrzy programści, rzadko się zdarzają, a często mam takie przypadki.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa

Zostaw uwagę