past simple/past contionous

Temat przeniesiony do archwium.
Witam
mam takie zdanie i chcialem zapytac czy moznaby przyjac wersje ze picie wina i pobyt we Francji odbywaly sie rownolegle i napisac obydwie te czynnosi w past c?
szczerze powiedziawszy majac wypelnic podkreslone miejsca czasownikami w odpowiednim czasie to w pierwszzej chwili zrobilbym to na odwrot niz w podanym ponizej przykladzie
They were drinking wine every day when they were in France

pozdrawiam i z gory dzieki
juz nie wypelnilbym ich na odwrot :) ale co do pierwszej czesci pytania wciaz oczekuje odpowedzi
nie da sie napisac 'be' w tym zdaniu w past continuous
http://www.focus.olsztyn.pl/past-continuous-past-simple-odpowiedzi.html#.UdsHuvl3Yw8

a czy w tych odpowiedziach, konkretnie w zdaniu pierwszym nie nalezaloby wybrac jednakpas continous, przecierz byl tu 2 dni wiec .... ?
I was in London when the riots began

i tutaj tez mam przyklad w ktorym wstawilbym
I was being London when .....

o co chodzi z tym be ??
z gory dzieki ;)
moze jednak ktos zdecyduje sie pomoc mi z tym ostatnim problemem
>>>I was in London when the riots began
i tutaj tez mam przyklad w ktorym wstawilbym
I was being London when ..... (ale na jakiej podstawie, przeciez to bylo kiedys, i akcja zakonczona)
mozna by tez: I just happened to be in London on the day the riots started.
'was being' jest uzywane w specyficznym znaczeniu - z przymiotnikami, gdy podkreslamy, że ktos jest jakiś w danej chwili, np. you are being naughty - jestes niegrzeczny (teraz, nie na co dzien, ale teraz)
formy ciaglej czasownika be uzywamy rowniez z rzeczownikami, ktore tak jak przymiotniki, opisuja zachowanie jakiejs osoby w okreslonym czasie:
You're being a fool. = You're being foolish. = You're behaving in a foolish way.

w tamtym twoim zdaniu, I was in London..., nie ma mozliwosci, aby uzyc formy ciaglej, bo jak juz jest podane - taka forma czasownika odnosi sie wylacznie do opisu czyjegos zachowania
dzieki
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Studia za granicą

»

Pomoc językowa