Czy może mi ktoś pomóc w przetłumaczeniu tego tekstu na język angielski? Przyznam szczerze, że o ile podstawy angielskiego są dla mnie łatwe, to ten urzędowy tekst mnie przerósł. Z góry dziękuję za udzieloną pomoc!
Piszę aby poskarżyć się na urzędników Biura Informacji Urzędu Miasta Poznań.
Zgodnie z ustawą o samorządzie miasta działalność organów miasta jest jawna i dostępna dla obywateli. Ograniczenie jawności może wynikać jedynie z odpowiednich ustaw oraz postanowień. Mieszkańcy miasta mają prawo dostępu do dokumentów wynikających z wykonywania zadań publicznych.
Ponadto do zadań i obowiązków pracownika urzędu miasta należy informowanie obywateli oraz swobodne udostępnianie dokumentów znajdujących się w posiadaniu urzędu, jeżeli nie zabrania tego prawo.
Dwa dni temu udałam się do Biura Informacji Urzędu Miasta Poznań w celu uzyskania kopii regulaminu organizacyjnego Urzędu Miasta. Obsługujący mnie pracownik odmówił wydania dokumentu, uzasadniając to tym, iż jest to dokument wewnętrzny urzędu. Ponadto, stwierdził że żadna instytucja nie ma zwyczaju udostępniać dokumentów przeznaconych do celów wyłącznie urzędowych. Po kilkuminutowej konsultacji telefonicznej ze swoim zwierzchnikiem stwierdził, że muszę czekać, aż rada miasta wyda odpowiednie rozporządzenie dotyczące zasad rozpowszechniania i udostępniania dokumentów przeznaczonych do użytku wewnętrznego. Wcześniej nie mogę na nic liczyć. Muszę również nadmienić, że ton głosu oraz zachowanie urzędnika, było dalekie od kulturalnego. Pan wydawał się grubiański, głośny, niegrzeczny oraz w nadmierny sposób okazywał swoje niezadowolenie z obsługi petenta. Ponadto nie miał identyfikatora i odmówił mi podania swoich personaliów.
Zwracam się do Pana Prezydenta z prośbą o udostępnienie mi regulaminu organizacyjnego urzędu miasta oraz pouczenie urzędników o ich obowiązkach. Mam nadzieję, że moja kolejna wizyta w Urzędzie Miasta będzie bardziej owocna i spotkam się z większą przychylnością pracowników.
Z poważaniem