matura się zbliża a ja nic nie umiem

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,

Jak opanować w tak krótkim czasie podstawy z angielskiego ? Ja to maturę chcę tylko zdać. Obecnie jak robiłem zadania zamknięte z maja 2013 roku to miałem 11pkt, czyli nie zaciekawie. Mógłby mi ktoś powiedzieć albo podać linki jak pisać list, w jakich czasach kiedy się dodaje jakie końcówki takie podstawy. Jak pisać zdanie w czasie przeszłym a jak w teraźniejszym najprostsze czasy. Bo jak napiszę list na te 12[tel]słów ale będę miał dużo błędów gramatycznych to dostane choć kilka pkt ?

I jeszcze jedno czy na maturze ustnej jak też będę miał błędy gramatyczne to czy ją zalicze ?

Dzięki za wszystko i mam nadzieję że ktoś pomożę.
Trudno mi cokolwiek doradzić, gdyż nie wiem na jakim poziomie jesteś.

Jeśli chodzi o cześć pisemną - oceniane jest przekazywanie informacji (4pkt) i poprawność językowa. Stąd, jeśli napiszesz niegramatycznie, ale zrozumiale otrzymujesz punkt za informacje. Poprawność językową jeszcze kilka lat temu obliczało się na podstawie stosunku słów do liczby błędów.

A tak na zakończenie...nie za późno się obudziłeś? Trudno opanować język ojczysty w tydzień, co dopiero obcy.
Ale ja nie chcę tej matury zdać na 8[tel]%, tylko w granicach 30 - 40%. Stąd moje pytanie jak budować najprostsze zdania, żeby to miało jakiś sens gramatyczny np. na maturze ustnej ?
Ja pisałem o podstawy. Nie da się opanować podstaw w tydzień. Nikt nie da gotowej recepty niestety na Twoje pytanie. Za mało czasu.
Może jakoś uzbieram te 15pkt , bo jak z zakmniętych miałem 11 ja robiłem to może te kilka pkt nazbieram z listów.
z ustnego postaraj się jak najwięcej mówić na temat, nawet jeżeli będziesz niepoprawnie dukał, masz jeszcze kilka dni to zacznij rozmawiać z kotem czy z kimś
Temat przeniesiony do archwium.

Zostaw uwagę