jak to jest z tym "ja też"

Temat przeniesiony do archwium.
Wiem, że jest coś takiego, że mówisz np. Oglądam telewizje(I'm watching TV)i ktoś odpowiada Am I(ja też)
kiedy się używa tego Am I, Is He i odpowiednio dla danych czasów(no właśnie do jakiego czasu jak)jak jest różnica między "me too" a "Am I"
i jak się to fachowo nazywa/
z góry dzięki
Musisz tego samego czasu używać:

I'm watching TV. So am I.
I went to the movies yesterday. So did I.
I have seen that movie already. So have I.
He is watching TV. So is she.
She cooks well. So does he.

W potocznej mowie można po prostu powiedzieć "me too" zamiast "so do I", "so have I", "so did I".
oj, coś chyba pomyliłeś.

nie można na pytanie
'I'm watching tv' odpowiedziec 'I am' w sensie, - 'ja też'
jedynie : "So am I'

Można :

"I'm not watching TV'
'[But] I am!' (a ja tak!)
teraz dojrzałam, ze tam jest 'Am I', a nie 'I am'
ale i tak bedzie jak wyżej
Wiecie, że wy dwie jesteście moimi ulubionymi osobami na tym forum:)Zawsze jesteście pomocne, i tak się fajnie złożyło, że się mi obie wpisałyście, ale wracając do tematu to mogę używać "so am i" zamienie z "me too"?
Jak rozmawiasz z kolegą/koleżanką to możesz powiedzieć "me too"/ "me neither" (ja też nie).
Dzięki, dlaczego nie ma Cię na gg?
bo dalam komputer dziecku na wieczór i korzystam jak mnie laskawie dopuści.
aha, ale temu dziecku to można tylko pozazdrościć:)
Chciałem dodać materiał do strony, ale nie wiem jak:)chciałem dodać z kumplami czasy Future in the Past
Ja też nie wiem. A można tak dodawać? Napisz do administratora. Na pierwszej stronie na samym dole jest Redakcja, tam jest email podany, chyba redakcja-at-ang.pl
Napisałem 2 tygodnie temu i jeszcze nie dostałem odpowiedzi!Nie możesz wejść na gg, będzie się lepiej i szybciej gadało:)jak chcesz
dziękuję za miłe słowa. choć ostatnio nie bardzo mi się należą... :)

a na odpowiedzi Lukara trzeba czekać, raczej dłużej niż krócej
" >a na odpowiedzi Lukara trzeba czekać, raczej dłużej niż krócej"
Teraz chyba bardziej dluzej, bo on uklada slownik wloski, i te "baby" na tamtej stronie ciagle go mecza, nie ma wiec czasu a takie dyrdymaly jak gramatyka angielska.
"kiedy się używa tego Am I, Is He" - to cie się pomylilo chyba z question tags. To takie dopytywania: czyby? prawda? Nieprawda?

He isn't watching TV, is he? (zasada: jesli w zdaniu przeczenie to w tagu nie i n odwrot)
He is watching TY, isn't he? - On oglada telewizje, nieprawda?

A z "am I" mozna ulozyc zdanie np. I'm not a boy, am I?;)

Ale to taka dygresja;)
chyba ci się pomyliło "to a to" to całkiem inne rzeczy!
Temat przeniesiony do archwium.