Pytanie o budowe zdań/czas

Temat przeniesiony do archwium.
Witam ponownie. Mam kolejny problem ze zrozumieniem czasów. Głównie chodzi o końcówkę -ing w zdaniach.

Jeżeli mam takie zdania:

1. He uses a lot of [...]
2. He's using a lot of [...]

3. When I look at [...]
4. When I'm looking at [...]

To czy dobrze rozumiem, że zdania 1 oraz 3 oznaczają wszystko OGÓLNIE, a 2 i 4 oznaczają czynność w tym momencie? Czy gramatycznie te zdania są poprawne?
roznica miedzy 3 i 4 jest inna
ze wzgledu na when oba zdania oznaczaja czynnosc powtarzalna. Sa w zasadzie wymienne, ale 4. znaczy 'zawsze, kiedy jestem w trakcie tej czynnosci' - podkreslenie 'w trakcie wykonywania tej czynnosci'.
Czyli gdybym chciał powiedzieć: "Kiedy patrzę na ten samochód" - ale patrzę w tym momencie, to nie ma znaczenia czy użyje 3 lub 4? (skoro są wymienne)
nie, lepiej jest stosowac 'when I look at the car I can see that it has 4 wheels'.
Staram się również zrozumieć formy ciągłe czasowników (gerund / infinitive). Jeżeli dobrze to zrozumiałem, to poniższe zdanie powinno być prawidłowe:

I imagine how she walking on the moon

Oraz wersja google tłumacz: I imagine how she walks on the moon

Jeżeli znowu źle to zrobiłem, to język angielski chyba nie jest dla mnie i jestem na to za głupi...
w tym wypadku by się powiedziało:

I imagine her walking on the Moon.
Racja. Czyli coś tam zaczynam podłapywać. Kolejny czasownik z gerund to "suggest" czy w takim wypadku to zdanie jest prawidłowe: I suggest going to the cinema ?
Tak, prawidlowe.
Tutaj znajdziesz wszystkie opcje po suggest:

https://dictionary.cambridge.org/grammar/british-grammar/common-verbs/suggest

Cytat:
język angielski chyba nie jest dla mnie i jestem na to za głupi.

Nie taki diabel straszny. W porownaniu do innych jezykow to jez ang ma bardzo uproszczona gramatyke.
Okej, wielkie dzięki. Jeszcze ostatnia kwestia i chyba w końcu się naucze

1a. I prefer to swimming rather than driving on bike
1b. I prefer to swim rather than drive on bike

2a. I love eating a pizza
2b. I love to eat a pizza

W tych przypadkach(jeśli chodzi o gramatykę) wybrałbym 1a oraz 2b prawdopodobnie 1b jest źle napisane.
Dodatkowo wyczytałem, że -ing dodaje się, gdy piszemy o upodobaniach/preferencjach, ale też, że np. Brytyjczyk powie: I love eating a pizza a Amerykanin: I love to eat a pizza

Chociaż czy pomiędzy 2a i 2b jest jakaś drastyczna różnica? Oznacza to chyba dokładnie to samo. Schody zaczynają się w takim przypadku:

I stopped to smoke (zatrzymałem się, żeby zapalić)
I stopped smoking (rzuciłem palenie)
np
I prefer swimming to riding a bike.
Tutaj masz zebrane:

http://speakspeak.com/resources/english-grammar-rules/various-grammar-rules/would-rather-versus-would-prefer-and-prefer

Cytat:
I stopped to smoke (zatrzymałem się, żeby zapalić)
I stopped smoking (rzuciłem palenie)

To jest dobrze.
edytowany przez [konto usunięte]: 28 kwi 2018
Czy w języku angielskim istnieje w ogóle forma "będzie zrobione" ale nie will be, tylko na przykładzie:
list zostanie/będzie napisany.

Google tłumacz: The letter will be written

Czy jest w ogóle możliwość zastąpienia tego zdania? Ponieważ "written" to forma przeszła.
zajmujesz sie wszystkim na raz. Nie lepiej skupic sie na jednej kwestii gramatycznej i ją opanowac, zamiast robic sobie mętlik w glowie?
zdanie z google tlumacz jest w stronie biernej i jest poprawne
'zrobione' w polskim to tez forma przeszla i tez jest uzywane w stronie biernej
edytowany przez zielonosiwy: 28 kwi 2018
Temat przeniesiony do archwium.

»

Brak wkładu własnego