Dlatego te odpowiedzi są niepoprawne - proszę o konsultację.

Temat przeniesiony do archwium
Proszę o pomoc. Otrzymałem klucz do zadań konkursowych, ale część przykładów moim zdaniem jest źle skonstruowana. Proszę o komentarz.

A. If you are …………………..……..you probably don’t have to go to work every day.
a) intelligent b) unemployed c) unbelievable d) diligent

Wybrałem unemployeD i jest ok, ale czy INTELLIGENT też by nie pasowało? ;)

B. Why did you turn down that job opportunity? You ……. about your current job for so long!
a) complained b) were complaining c) have complained d) have been complaining

Czy nie można uznać odpowiedzi C?

C. He said he was going to marry Kate! I was so shocked to hear the news! After a while he admitted he
was just pulling my leg. The idiom pull someone’s leg means:
a) tease someone b) tell a lie c)annoy somebody d) bring somebody down

Czy nie można uznać odpowiedzi A? Przecież pulling one's leg nie polega na zwykłym kłamaniu, tylko ''wkręcaniu'' kogoś. Jest tu element żartu, który moim zdaniem jest także zawarty w słowie tease.

D. I needed to earn some extra money because I …………….. my savings on concert tickets.
a) spent b) have spent c) had spent my d) had spent

Tu jest ewidentny błąd w kluczu. Nie może być I had spent my my savings. Także odpowiedź D.

E. My dad asked me why I …………………………………………... my headphones that day.
a) had worn b) had been wearing c) was wearing d) wore

Czy odpowiedź B jest gramatycznie niemożliwa?

F. My friend explained that he ………………………………………..…. to program computers.
a) learnt b) had learnt c) was learning d) had been learning

Czy odpowiedzi B i D są gramatycznie niemożliwe?
A. If you are …………………..……..you probably don’t have to go to work every day.
a) intelligent b) unemployed c) unbelievable d) diligent

Wybrałem unemployeD i jest ok, ale czy INTELLIGENT też by nie pasowało? ;)

To jakiś sarkazm, tak? Bezrobotni z reguly nie chodza codziennie do pracy. Kto zatwierdzil te odpowiedz jako prawidlowa? Wybralbym prawdopodobnie A


B. Why did you turn down that job opportunity? You ……. about your current job for so long!
a) complained b) were complaining c) have complained d) have been complaining

Czy nie można uznać odpowiedzi C?

a co, tylko raz sie poskarzyl? Wybralbym C, gdyby w zdaniu bylo np. many times


C. He said he was going to marry Kate! I was so shocked to hear the news! After a while he admitted he
was just pulling my leg. The idiom pull someone’s leg means:
a) tease someone b) tell a lie c)annoy somebody d) bring somebody down

Czy nie można uznać odpowiedzi A? Przecież pulling one's leg nie polega na zwykłym kłamaniu, tylko ''wkręcaniu'' kogoś. Jest tu element żartu, który moim zdaniem jest także zawarty w słowie tease.

Tak, autor moglby sie bardziej postarac z doborem dystraktorow

D. I needed to earn some extra money because I …………….. my savings on concert tickets.
a) spent b) have spent c) had spent my d) had spent

Tu jest ewidentny błąd w kluczu. Nie może być I had spent my my savings. Także odpowiedź D.

No nie może.


E. My dad asked me why I …………………………………………... my headphones that day.
a) had worn b) had been wearing c) was wearing d) wore

Czy odpowiedź B jest gramatycznie niemożliwa?

Jest mozliwa, bo nie wiemy, jaki byl odpowiednik 'that day' w mowie niezaleznej

F. My friend explained that he ………………………………………..…. to program computers.
a) learnt b) had learnt c) was learning d) had been learning

Czy odpowiedzi B i D są gramatycznie niemożliwe?

w D powinien byc okolicznik czasu, ale B jest poprawna bez szerszego kontekstu
A
nie, bo w odpowiedziach trzeba się też kierować logiką: inteligencja nie ma nic wspólnego z częstotliwością chodzenia do pracy. To zdanie może być wypowiedziane tylko przez osobę, która zupełnie nie zna życia, ergo jest nielogiczna w naszej rzeczywistości.

Natomiast odpowiedź b) nie jest super oczywista, bo jak się nie ma pracy, to raczej się do niej w ogóle nie chodzi. To chyba, że to ma być sarkastyczne.

B
odpowiedź d) bardziej pasuje do regułek w British English. Testy to nie jest "real life". Musisz się nauczyć, że zawsze się wybiera odpowiedź, która bardziej pasuje.

C
tu masz rację

D
racja, faktycznie słabo, jeżeli tak to zrobili

E
niemożliwa, bo to się nie działo do czasu, tylko w czasie, kiedy tata cię zapytał

F
nie są niemożliwe, ale znowu: jest wieksze prawdopodobienstwo, ze kolega powiedział "I'm learning", a nie "learnt" czy "have been learning".
np. ktos inteligentny moze miec taki zawod, ze sobie pracuje w domu i nie musi codziennie chodzic do pracy
a praca z domu to nie jest chodzenie do pracy? :-)
Niestety, nie wiemy, jaki odcien znaczeniowy mial na mysli autor zdania. Przekombinowane cwiczenie
Temat przeniesiony do archwium

« 

Nauczyciele angielskiego