Kiedy wywnioskować, że ktoś używa czasu Present Continuous i mówi o przyszłości zaplanowanej?

Temat przeniesiony do archwium.
Kiedy wywnioskować, że ktoś używa czasu Present Continuous i mówi o przyszłości zaplanowanej?

Np. ktoś nas pyta what are you going to do?

I ktoś odpowiada: I'm doing task with number 1111.

To na jakiej podstawie stwierdzić czy odpowiedź dotyczy przyszłości czy teraźniejszości?
prawie zawsze musi byc okolicznik czasu odnoszacy sie do przyszlosci, np. tomorrow
I takie zdania oznaczaja, ze ustalilismy z kims, co bedziemy robic

np. I'm seeing my dentist tomorrow = mam umowiona wizyte
I'm going to see my dentist - jeszcze nie umawialem wizyty

I'm doing task number 1111 - to zdanie mogloby znaczyc 'nauczyciel przydzielil mi zadanie 1111' albo 'teraz robie zadanie 1111'
A czy są przypadki, gdy mówimy o przyszłości zaplanowanej używając czasu Present Continuous i nie jest używany okolicznik czasu? Czy raczej to są rzadkie przypadki?

I drugie pytanie jeśli powiem I'm doing task number 1111 today. To może to oznaczać, że dzisiaj będę robić zadanie o numerze 1111?
1. tak, zdanie o zadaniu bylo wlasnie takim przykladem. W tej sytuacji z pytania wynikalo, ze chodzi o dzialania z przyszlosci
2. tak
1. W takim razie skąd wiedzieć w zdaniu o zadaniu, że ktoś robi te zadanie teraz lub jest to sytuacja zaplanowana na przyszłość?
Cytat:
I drugie pytanie jeśli powiem I'm doing task number 1111 today.

Today sie jeszcze nie skonczylo. Dla mnie sie np dopiero zaczelo, wiec :I am doing some house chores today. To jest przyszlosc. Taki mam plan na dzisiaj. But right now I am writing this message for you. I to jest terazniejszosc.
Terazniejszosc dla Present Continuous to jest "at the moment of speaking "
Cytat: martin11
1. W takim razie skąd wiedzieć w zdaniu o zadaniu, że ktoś robi te zadanie teraz lub jest to sytuacja zaplanowana na przyszłość?

przeciez napisalem, ze wczesniejsze pytanie dotyczylo planow na przyszlosc, wiec odpowiedz tez musi dotyczyc przyszlosci.
Pytanie: Are you coming to the party tonight? Jest okolicznik czasu.
Odp: Yes, I am coming. Nie ma okolicznika czasu bo jest juz w pytaniu i z pytania wynika, ze chodzi o przyszlosc.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie