Never

1-30 z 34
poprzednia |
"Never" mogę użyć z "rozmytym okresem" np I never played football when I was a kid. Natomiast wszystko typu last week month czy year np I never did it last year będzie źle?
nie wiem
Skoro zarówno must i have to są używane do dedukcji to np jeżeli ktoś powie

"It must be spicy"

To mogę chociaż zazwyczaj zostawia się bez zmian zmienić na had to?

He said it had to be spicy
Zależy jakie to ma mieć znaczenie
Cytat: Bary123
"Never" mogę użyć z "rozmytym okresem" np I never played football when I was a kid. Natomiast wszystko typu last week month czy year np I never did it last year będzie źle?

W amerykańskim będzie poprawne
Nie rozumiem chippy? W jaki sposób zmienisię znaczenie? Jest możliwe że ktoś np w UK powie "it has to be spicy" zamiast must. To jak tą zmianę znaczenia widzisz?
Też w sensie domysłu
Nawet na cambridge jest napsiane że shall w pytanaich zawsze zmieniamy na should ale

Shall we dance . He asked if we should dance

Niby ok ale chyba już znaczenie się trochę rozmyło często może lepiej użyc "offer"?
Skoro zarówno must i have to są używane do dedukcji to np jeżeli ktoś powie

"It must be spicy"

To mogę chociaż zazwyczaj zostawia się bez zmian zmienić na had to?

He said it had to be spicy

nie wymyslaj
Nawet na cambridge jest napsiane że shall w pytanaich zawsze zmieniamy na should ale

Shall we dance . He asked if we should dance

Niby ok ale chyba już znaczenie się trochę rozmyło często może lepiej użyc "offer"?

tak. Nie pisza o tym w podrecznikach?
W niektórych piszą ale cambrdige to jest przecież wiarygodne źródło. Czyli lepirj np offer ale should też przejdzie?
Zresztą nie tylko na csmbridge na innych stronach też. W mojej książce do gramatyki też jest tylko should. To offer pojawia się tylko czasami. Stąd moje pytanie czy "should" przejdzie chociaż oczywiście masz rację że offer często będzie lepiej oddawało sens.
czy w przykladach z shall->should w podrecznikach sa takie pytania z shall?
U michael swana nawet jest

Tak napisane shall I carry your bags

He wants to know if he should carry my bags
a co ty chciales udowodnic? Zemożna użyć 'should' czy że lepiej zamieniać na offer?
Nic nie chcę udowadniać. Pytam czy should przejdzie chociaż wiadomo że offer jest lepsze
Masz odpowiedzi ze zrodel pisanych.
Ale chciałem twoją opinię jako kolejne źródło. co ty myślisz?
Nie rozumiem chippy? W jaki sposób zmienisię znaczenie? Jest możliwe że ktoś np w UK powie "it has to be spicy" zamiast must. To jak tą zmianę znaczenia widzisz?

He is making faces ,this dish must be very spicy

He's our special guest and we want to please him ,he likes spicy food so this soup has to be very spicy, don't forget to put a lot of chili peppers in it
edytowany przez chippy: 09 kwi 2025
Ale chciałem twoją opinię jako kolejne źródło. co ty myślisz?

nie kwestionuję.
How many lessons have you had today?

Mogę tak powiedzieć do kogoś np o 19 00 kiedy już jest dawno po lekcjach ale mimo wszystko "dzisiaj" się jeszcze nie skończyło czy źle brzmi?
możesz
I would like to have cleaned the room when she arrived -to znaczy że przed jej przyjściem chciałem posprzątać

I would rather have cleaned the room when she arrived- natomiast z would rather jest to "wyjątek" i tutaj to znaczy chciałem posprzątać po jej przyjściu, tak?
nie i nie
To jakie będzie znaczenie? Ale mówiłeś że z would rather to będzie znaczyć po https://www.ang.pl/forum/pomoc-jezykowa/268973
edytowany przez Bary123: 11 kwi 2025
oba znacza po jej przyjsciu, would rather nie jest tu zadnym wyjatkiem
uzywasz tu 'have cleaned', zeby sie odniesc do przeszlosci, nie ma to znaczenia 'zanim przyszla'
Czyli w odniesienu przyszłszym

I would like to have cleaned the room when you arrive- znaczy przed

Natomiast w odniesieniu przeszłym

I would like to have cleaned the room when you arrived znaczy po?
edytowany przez Bary123: 12 kwi 2025
1 ale kto tak powie?
2 nie, have cleaned nie znaczy ani przed, ani po
2. Przecież napisałeś w poprzednim punkcie że po przyjściu
'would rather' nie jest wyjatkiem. Znaczenie przed/po zalezy od uzytego spojnika
1-30 z 34
poprzednia |

« 

Podręczniki językowe

»

Pomoc językowa