decentracja

Temat przeniesiony do archwium.
jak brzmi angielski odpowiednik słowa decentracja?
A co to słowo po naszemu znaczy?
Jest to przeciwienstwo centracji czyli skupiania czegos w jednym miejscu.
decentering?
a moze decentralisation?
decentralisation?

Ale to chyba bardziej do polityki, ekonomii, administracji..., a do zjawisk fizycznych: decentering ( w soczewce, dla przykladu).

Dwie blondynki udaja, ze mysla. Nie , ja mu tego nie zapomne...
A co to za żargon?
A jasniej?
Po namysle dluzszym ( blondynki), moze to faktycznie zargon. Google to znaja, ale jakos malo.
Ani decentracji ani centracji nie ma w słownikach i encyklopediach, niewykluczone jednak, że w pewnych środowiskach są używane.
Dlatego zapytałem o ten żargon.

Google nie zawsze odpowiada prawidłowo.
to chyba z psychologii i pedagogiki i oznacza zdolnosc patrzenie na swiat z roznych punktow widzenia
i to chyba nie zargon tylko fachowy termin
i po angielsku to wlasnie "decentration"
1. A czymże jest terminologia fachowa, jak nie żargonem fachowym?

2. Słowa "decentration" nie ma ani w "New Oxford Dictionary of English" ani w "Longman Contemporary English".
Ja tez tego slowa nie moglam znalezc w moich slownikach. Moze to jest jakies nowo-wymyslone slowo, ktore jeszcze nie jest w slownikach.
- Moze cale zdanie z uzyciem tego wlasnie slowa by nam pomoglo -
decentracja = deconcentration
jeżeli chodzi o psychologię, to mozna ustalić (jeżeli wierzyć tekstom ze Ściągi), że niejaki Feffer wprowadzil termin decentracja interpersonalna. Wpisujac dalej w google Feffer i interpersonal otrzymujemy linki, z ktorych wynika, ze uzywa sie interpersonal decentering
czyli decentering - jezeli pytajacej chodzilo akurat o to znaczenie, bo kontekstu juz nam oszczedzila.
> Jest to przeciwienstwo centracji czyli skupiania czegos w jednym miejscu.

I thought this was the context, so I found the word 'deconcentration'.
That makes sense to me.
www.sparknotes.com/psychology/psych101/glossary/terms/term_151.html
oraz www12.mawebcenters.com/coltslaboratories/gloss.ivnu

wiec nie wiem czemu nie pasuje
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa