What's he like?

Temat przeniesiony do archwium.
Chodzi o to pytanie w dialogu. What's he like? Jaki on jest? Czy można w ten sposób zapytać się o wygląd bo z tego dialogu wynika, że tak. Czy nie powinno być What does he look like?

A: Ooh! There's Muchael Gorge!
B: Where? What's he like?
A: He's next to Miss World. He's got red hair.
B: Oh, yes. He isn't wearing a sut.
A: But he's very good-looking.
Chyba można, zadaję głupie pytania :)
"What's he like?" mozemy zastosować pytając o wygląd lub charakter :) "Tell me how he looks";"What does he look like?.

ps.zjadłeś chyba t -suit.
Thanks!
wg mnie 'what he's like?' to pytanie o charakter, a nie o wyglad.

wyglad to ocz. przytaczany tutaj 'what deos he look like?'

pzdr
spoxik buszujący rely on me pytałam Anglika :P
anglikiem ja oczywiscie nie jestem, wiec pewnie sie myle. zastanawiam sie tylko, czy to, ze agnlik potwierdzil zdanie agn. cos zmienia.

chodzi mi o to, ze moze to jest poprawne w spoken, ale czy to jest ogolnie poprawne gramatycznie, zwlaszcza w written english? wydaje mi sie, ze gdy na testach zostanie zadane pytanie 'what he's like?' to raczej trzeba by wybrac odpowiedz z wersja, jakby chodzilo o charakter...

what do ya sey? :0
Dla mnie "what's he like" to pytanie o charakter, nie o wygląd. Po polsku jest tak samo. Na pytanie "jaki on jest" nie zaczniesz opisywać jego wyglądu tylko powiesz np. że jest fajny.

Pytanie o wygląd to "what does he look like" lub "how does he look?". W mowie nieformalnej czasem jest to skrócone do "what's he look like" gdzie "what's" = "what does".

Ten dialog przytoczony przez buszującego jest mylący, bo na pytanie "what's he like" ktoś odpowiada coś o wyglądzie, ale potem na końcu jest chyba coś o charakterze, nie? Już nie pamiętam. W każdym razie ten dialog w kontekście na pewno ma sens, a wyrwany z całej sytuacji może być mylący.
>Dla mnie "what's he like" to pytanie o charakter, nie o wygląd.

Zle to wyjaśniłam. What's he like? to takie pytanie ogólne. Opiszesz po prostu całą osobę i możesz opisać zarówno charakter jak i wygląd osoby. Czyli możesz powiedzieć, że jest fajny, inteligentny, przystojny, itd. Natomiast 'what does he look like" to już zdecydowanie pytanie o wygląd.
Też doszedłem do takiego wniosku.

To dalszy ciąg dialogu.
B: Tut! He's wearing jeans ... and a T-shirt. That's terrible. Who is he?
A: Don't you know? He's a singer. My daughter's got all his records.

Dalej już obgadują kogoś innego więc tu nie ma nic o charakterze (chyba, że można pod to podciągnąć brak gustu). W sumie na pytanie Jaki on jest? rozmówca ma prawo odpowiedzieć co mu się podoba :)
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa

Zostaw uwagę