rodzajnik przed rzeczownikiem...

Temat przeniesiony do archwium.
mam pytanie... dlaczego nie przed wszystkimi rzeczownikami daje sie rodzajniki??? chocby nawet jest takie piwo: dog in the fog, to dlaczego przed dog nie ma rodzajnika? albo the United States...
jak mam rozroznic kiedy dac, kiedy nie? prosze o odpowiedz:)
Tylko i wylacznie cztytanie gramatyki Ci zostaje. Bo to temat morze.
A i jeszcze jedno ( ta moja skleroza): o rodzajnikach mozesz mowic majac do czynienia z jezykiem niemieckim, hiszpanskim, wloskim.... A jesli chcesz ich szukac w angielskim, to niestety nie ma takowych. Sa "przedimki".
dziekuje bardzo:) ja angielskiego nie znam za bardzo... przyzwyczajona jestem do aniemieckiego dlatego pisze rodzajniki;)
>dziekuje bardzo:) ja angielskiego nie znam za bardzo...

A ja wcale, tyle tylko, ze przypomnialo mi sie jak ktos tu kiedys powiedzial donosnym glosem: "To nie sa rodzajniki". I dlatego to napisalam.
to temat morze
w 'dog in the fog' nie ma przedimka, bo to nazwa wlasna. Jakbys uzyl tego wyrazenia w zdaniu (on wyglada jak pies we mgle), to musialbys napisac he looks like a dog in the fog.
A to ciekawe ... chyba przedimek to to samo co rodzajnik prawda? :)

"rodzajnik «wyraz występujący przed rzeczownikiem lub po rzeczowniku, wskazujący na jego rodzaj gramatyczny oraz przynależność do kategorii określoności lub nieokreśloności»"
przedimek zob. rodzajnik.

źródło: Słownik języka polskiego PWN.

Pozdrawiam :)
"rodzajnik «wyraz występujący przed rzeczownikiem lub po
>rzeczowniku, wskazujący na jego rodzaj gramatyczny oraz przynależność
>do kategorii określoności lub nieokreśloności»"

No to powiedz mi, w jaki sposób angielskie przedimki wskazują na rodzaj gramatyczny rzeczowników.
kilt (gość):

>>A to ciekawe ... chyba przedimek to to samo co rodzajnik prawda? :)
>>
>>"rodzajnik «wyraz występujący przed rzeczownikiem lub po
>>rzeczowniku, wskazujący na jego rodzaj gramatyczny oraz przynależność
>>do kategorii określoności lub nieokreśloności»"
>>przedimek zob. rodzajnik.
>>
>>źródło: Słownik języka polskiego PWN.

mg:

> No to powiedz mi, w jaki sposób angielskie przedimki wskazują na rodzaj >gramatyczny rzeczowników.

A ja dodam:

Rodzajnik - wyraz, który określa rodzaj i kategorię określoności lub nieokreśloności następującego po nim lub poprzedzającego go rzeczownika. Zasadniczo więc różni się od przedimka, choć ma z nim wiele cech wspólnych.

Przedimek - wyraz, który określa kategorię określoności lub nieokreśloności następującego po nim rzeczownika.
W odróżnieniu od rodzajnika występuje w językach, które nie różnicują rodzaju gramatycznego
przedimek, rodzajnik .... pytanie jest nielogiczne, ale ok...
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa