how do you do?

Temat przeniesiony do archwium.
czy na pytanie 'how do you do?' mozna odpowiedziec 'I don't feel well'.?
NIE, NIE -'how do you do?' to jest forma grzecznosciowa - cos w rodzaju 'milo mi ciebie poznac' - chyba masz na mysli ' how are you?' ale nawet jak ludzie sie tak pytaja, to odpowiedz powinna byc - 'I'm ok thank you itp -
rozumiem dzieki:)
A ja mialem na angielskim na samym poczatku, ze na formule "how do you do?" odpowiada sie "how do you do."

niepotrzebny educational stuff czy takie cos czasem sie pojawia w mowie?:>
Na "How do you do?" odpowiada się "How do you do?", chociaż często w rozmowie z jakimś anglikiem z pośpiechu odpowiadam: "I'm all right, thank you". ;p
a, ostatnio w jakimś programie to słyszałam, tylko nie pamiętam w jakim.
czyli pojawia się:D
nie - how do you do - to jest forma grzecznosciowa, jak kogos sie poznaje pierwszym razem - 'how are you?' - to jest - cos w rodzaju - jak sie czujesz - i wtedy sie odpowiada ...I'm ok, thanks.
wiem, ze to jest takie 'nitpicking' ale niekiedy to jest naprawde wazne, bo ktos pomysli, ze nie zrozumiales o co chodzi.
I czesto how do you do mowi sie jak oznajmienie - nie jak pytanie.
- How do you do
- how do you do
A może jednak w AmE mozna ?!

To jest z Basic Survival (napisałem wszystkie zdanka i dopasowałem tak jak umiałem :) Jak coś nie tak to poprawcie!

Match the sentences:

Greeting Response
Hello ~Hello
How do you do? ~Fine, thanks. And you?
Please call me Tom. ~OK... Tom.
Welcome to Smith Imc. ~I'm glad to be here. (tu mi też pasuje Thank you)
So you are the director? ~ That's right.
Please sit down. ~Thank you.

Co o tym sądzicie?
THX!
Spytałem się nativa, to jednak jest błąd. Może na szczęście bo już myślałem że nic nie wiem :)
Czyli powinno być How are you? a nie How do you do?
Coś sporo błędów w tej książce, a niby poważne wydawnictwo.
Tam jest odpowiedź "Fine, thanks. And you?" Tak na "How do you do" nie można odpowiedzieć.
W tym dialogu pasuje "How do you do", ale bez tego "fine...".
To nie jest dialog, a ćwiczenie polegające na połączeniu zwrotów z kolumny Greetings ze zwrotami z kolumny Responses, choć w sumie po przyporządkowaniu odpowiedzi wychodzi nawet jakis dialog

Na przywitanie How do you do? Nie ma tu porawnej odpowiedzi w kolumnie Responses. Jak by było How are you? było by ok. Ew How do you do? ~How do you do!/Nice to meet you.

Jak na mój gust nie powinno być takich błedów w poważnych książkach.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Praca za granicą

»

Pomoc językowa