There is , its , it is , it's ,is kiedy?

Temat przeniesiony do archwium.
Mam nadzieje że trafiłem do właściwego działu.Jak w temacie mam pewien problem z wyrazami- there is ,is , it is , its , it's , kiedy i w jakich okolicznościach używamy określonych wyrazów "jest" jak mniemam jest pewna regóła co i kiedy używać ,której nie odkryłem i licze na waszą pomoc,podam pare przykładów i może mi ktoś wytłumaczy.
1.December is the coldest....
2.It is sunny
3.It's foggy
4.There is a lot of snow
5.Its price is reduce
Napewno jest jakaś zleżność ? Licze na życzliwość
Ok, no to zaczynamy:

1.December is the coldest month in the year. - Grudzień jest najzimniejszym miesiącem w roku --> oznacza to, że używamy do zdania czasownika to be (być) w 3 osobie liczby pojedynczej

2.It is sunny - Jest słonecznie --> 'It is' można dosłownie przetłumaczyć na 'to jest' ale jest po prostu używane w konstukcjach opisowych (po polsku mówimy po prostu 'jest słonecznie' pomijając podmiot czyli 'to' :P)

3.It's foggy - jest pochmurno --> to samo co wyżej ale skrócona wersja - zamiast it is mówimy it's żeby było szybciej (podobnie: zamiast are not - aren't).

4.There is a lot of snow - Jest dużo śniegu. ---> I znowu podobna sytucja z 'it' tylko że 'there is' można przetłumaczyć bardziej jako 'tu jest' lub po prostu 'jest'.

5.Its price is low - JEGO cena jest niska --> a tu już mamy zaimki osobowe, 'its' czyli jego w sensie rzeczy (jeśli chcesz powiedzieć np. 'jego bluzka jest fajna', w sensie bluzki jakiegoś mężczyzny, mówisz 'his blouse is cool')...

ufff... enjoy :)
tylko ze 'there is' i 'it is' nie wolno stosowac zamiennie co sugerowalaby powyzsza wypowiedz, choc widac ze autor tejze wie o tym, tylko niejasno sie wyrazil.
Nawiązując do 5 punktu
This car is big-ten samochód jest duzy ale można powiedzić że
his car is big -jego samochód jest duzy ale czy można powiedzic że-
its car is big? mmam nadzieje że ten i inne pytanie jakoś same się rozwiążą w miare upływu czasu z angielskim
podoby problem miałem z what ale ktoś mi powiedział że what+rzeczownik= jaki/a/ie
to może z " jest "angielskim jest podobnie

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie