Słowotwórstwo

Temat przeniesiony do archwium.
Witam, uczę się właśnie słowotwórstwa i mam problem. Aby stworzyć od rzeczownika albo czasownika - przymiotnik trzeba dodać końcówkę: -al, -(t)ic, -ive, -ful ,-less, -ous itd. I tu pojawia się mój problem, na jakiej zasadzie mam wiedzieć, że do danger powiedzmy dodaje -ous, a nie coś innego. ;)
Dziękuje z góry za pomoc ;)
pozdrawiam !;)
nie ma jednej krotkiej regulki. Rob duzo cwiczen i duzo czytaj :-(
Kiedyś słowotwórstwo było moją zmorą. Starałam się uczyć regułek ale nic z tego. Pomogła masa ćwiczeń, bo teraz słowotwórstwo jest jednym z moich ulubionych zadań ;-) Rób to samo a zobaczysz, że z czasem intuicyjnie będziesz wiedzieć co wpisać. Regułek dotyczących słowotwórstwa jest zbyt dużo aby za każdym razem zastanawiać się nad tym jak powinno wyglądać jakieś słówko.

Od razu możesz zapamiętać np. na podstawie czasownika "to use", że:
- useless - bezużyteczne, nieprzydatne
- useful - użyteczne, przydatne

Inny przykład:
- hopeless - beznadziejny
- hopeful - pełen nadziei

Z czasem zaczniesz zauważać i kojarzyć przy jakiego typu słówkach pojawiają się dane końcówki.
??>> na jakiej zasadzie mam wiedzieć, że do danger powiedzmy dodaje -ous, a nie coś innego.

ja ci radze stworzyc tak zwany slownik 'Word Family', w ktorym to bedzie znajdowalo sie slowo wyjsciowe z jego mozliwymi deratywami (przymiotniki, przyslowki, etc). Jedyny slownik, ktory wiem, ze posiada cos takiego jako jeden z dodatkow, to Cambridge.
no i oczywiscie nie zapomnij o podaniu tlumaczenia danego slowa, bo zdarza sie tak, ze jeden przymiotnik pochodzacy od jakiegos czasownika ma wiele znaczen i wiele mozliwych koncowek...
Dziękuje wszystkim, w takim razie biorę się za poszukiwanie ćwiczeń ;)
pozdrawiam !
Robienie ogromnej ilości ćwiczeń to jedyny sposób :) Chętnie pomogę - wiem przez co przechodzisz. Kiedys też śię mordowałem z tym.

1.) ściągnij to i zacznij robic ćwiczenia ( jest klucz):

http://rapidshare.com/files/23679622/Tests_in_English_Word-Formation.djvu.html

2. Program, który to otwiera :

http://rapidshare.com/files/23680096/DJVUCNTL_601_PL.EXE.html
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

FCE - sesja wiosenna 2007

Zostaw uwagę