PYTANIA w angielskim

Temat przeniesiony do archwium.
mam taki problem ... z angielskim, ogolnie bagatelny ale nie wiem ... cos nie łapie

wiec jest takie zadanko ... He has 5 "cats" (chodzi o to ze mam zadac pytanie a zaznaczone wyrazy mowia czego ma to pytanie dotyczyc)

no wiec pytam : what does he have?

dalej mam zdanie np. "They" got married "in 1960" i do tego dwa pytania Who got married in 1960?, When did they get married?

i teraz ta nauczycielka nam powiedziała, że w pytaniach o podmiot nie używa sie operatora natomiast w innych się używa ... tylko kurcze jak to rozróżnić ... Ja w życiu takiego podziału nie słyszałam, teraz dałam tu takie proste zdanka ale przy trudniejszych można sie pogubić ... Może ktoś pomoze bo czuje sie bezradna.

Jeszcze jeden przykład np.
Who married Madona i Who did Madona married ... gdzie tu ten podmiot ...

Nie wiem czy ze mną jest tak źle czy co?!
Bede wdzieczna za jakas odpowiedz i może przykłady. Mogą być oczywiscie trudniejsze od tych moich! W razie czego mam jeszcze pare :P
Jest zle, :-) ale będzie lepiej.

"They" got married "in 1960" i do tego dwa pytania Who got married in 1960?, When did they get married?

Jeszcze jeden przykład np.
Who married MadoNna i Who did MadoNna marry ... gdzie tu ten podmiot ...

porownaj pytanie 'who got married in 1960?' i to zdanie wyjsciowe. Zniklo slowo 'they'. They jest podmiotem, czyli jest to pytanie o podmiot.

w pytaniu 'when did they get married' zniklo 'in 1960'. To nie jest podmiot, dlatego w pytaniu jest zwyczajna inwersja.

Pytania o Madonne zostaly utworzone od zdan

Jim married Madonna
i
Madonna married Jim

W pierwszym Jim jest podmiotem i dlatego w pytaniu o Jima nie ma inwersji.
W drugim pytanie o podmiot dotyczyloby Madonny i brzmialo "Who married Jim?"
postaraj sie zapamietac jedna zasade - pytania o podmiot odpowiadaja TYLKO na pytanie 'KTO/CO zrobil/o co komu/czemu?' (nie dotyczy czasownika 'be); w innych przypadkach mozesz wziasc to za pewnik, ze nie bedzie to pytanie o podmiot
:)

Jane married Tom.

Kogo poslubila Jane? ('kogo' to nie to co 'kto' - wiadomo wiec, ze to bedzie pytanie o dopelnienie)
Who did Jane marry?

Kto poslubil Jane? ('kto' jest pytaniem o podmiot)
Who married Jane?
Jejku ... a mi sie to wszystko pokrecilo, i dlatego ale juz jest lepiej :P. Bo ja z reguly zadaje takie pytanie na tzw "czuja"! Przyznam sie ze zadnej zasady nie stosowalam :/. Ale dzięki ... i sorry ze takimi bgatelami was zarzucam ...

A mg co do tego, że jest źle to mnie nie podbudowałeś a ja wczoraj miałam taką załamke, bo wiedziałam, że nie łapie jakiś prostych rzeczy XD! Prosze Cię nie zostawaj psychologiem :P
No właśnie takie mam podejście :-)
Dzisiaj sama widzisz, że było źle :-), ale już nie jest,a przecież liczy się to, co jest teraz.

»

Pomoc językowa