tekst na transkrypcję fonetyczną

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,

szukałem, szukałem i właściwie nie znalazłem. Czy istnieje jakiś program, który skonwertuje większą ilość słów na transkrypcję fonetyczną?
Znalazłem jedynie:
http://truespel.com/
ale dotyczy on amerykańskiej wymowy.
Trochę to dziwne, że brak takowych programów, tym bardziej, że bardziej zaawansowane programy TTS (syntezatory) istnieją.

Chodzi mi o to, że chcę w końcu zacząć się uczyć prawidłowego czytania, bo niestety większość słów czytam na pamięć.
Gonienie z każdym pojedynczym słowem do słownika jest nieoptymalnym rozwiązaniem.

Jeżeli nie znacie takiego programu, to powiedzcie jak wy uczyliście się prawidłowego czytania.
Ja zamierzam teraz zakupić książkę "Pronunciation in use. Elementary", a myślę, że coś jeszcze przydałoby się zrobić. :)

Czekam na Wasze odpowiedzi i wskazówki.
Może raczej na podstawie nagrań (z dostępnym tekstem), a w słowniku sprawdzać tylko niektóre problematyczne słówka.

Czy jesteś w stanie na podstawie transkrypcji samodzielnie odtworzyć prawidłową wymowę? Musiałbyś wcześniej przerobić wszystkie głoski angielskie, a chyba jesteś początkujący?
My to robimy z ksiazki wspomnianej gdzies wczesniej na forum. Ja kojarze, ze tytul to "how now brown cow" czy jakos tak :P w kazdym razie w oryginale tez nie mial sensu. Tam omowiony jest kazdy dzwiek i dyftong oddzielnie, opisane ulozenie warg i jezyka i czasem porownanie do podobnych mu dzwiekow. Kazdy dzwiek opatrzony jest lista roznych slowek - mniej lub bardziej znanych - oraz dialogiem, ktory zawsze az kipi od slow z przykladami danego dzwieku. Do wszystkiego sa oczywiscie nagrania native speakerow. Fajna ksiazeczka :) Ja sie dzieki niej znacznie poprawilem.
Jesli nei znasz wszystkich znakow fonetycznych, tam sa one zaprezentowane. Po tej ksiazeczce bedziesz w stanie poprawnie odczytac transkrypcje kazdego slowa ze slownika.
Wypada mi zyczyc powodzenia. :-)
Kto jest autorem tej książki i czy w ogóle można ją kupić w Polsce oficialnie? ;)
>Kto jest autorem tej książki
Mimi Ponsonby.

>czy w ogóle można ją kupić w Polsce oficialnie? ;)
Raczej ciezko.
Ja osobiscie bazuje na tekstach do ktorych mam nagrania nativow. Zapis fonetyczny to za malo, zeby byc pewnym poprawnosci wymowy. takich stron z tekstami i nagraniami jest masa w necie, tutaj podam tylko:

www.listen-to-english.com
Ok, a czy macie jakąś dobrą wersję PDFa?
Ściągnąłem jakąś, ale jest krzywo zeskanowana, no chyba że po sieci chodzi tylko jedna wersja. ;)

Faktycznie bardzo ciężko zdobyć tą książkę, na żadnej księgarni on-line jej nie ma, nie mówiąc już o dołączonych nagraniach.

Czy znacie aktualny adres, gdzie można ściągnąć dobrej jakości nagrania - w jednym wątku, jeden użytkownik chwalił się, że ma przekonwertowane audio wprost z CD?

A z adresu podanego powyżej na pewno skorzystam. :)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Studia za granicą