Rozsypanki kilkuzdaniowe

Temat przeniesiony do archwium.
Ostatnio na konkursie w części writing było takie beznadziejne ćwiczenie: masz ok trzy linijki alfabetycznie poukładanych słówek i masz z tego ułozyć logiczną całość - ok dwu- czasami trzy zdaniową wypowiedź. Najgorsze jest to że tam wszystko jest osobno nawet a i rzeczowniki. Nie umiem sobie z tym ćwiczeniem poradzić. Zawale przez to konkurs ;( Może umielibyście mi pomóc? Spotkaliście sie z takimi zadaniami? Może znacie jakąś metodę na ich rozwiązywanie?
szczerze to ja nie zrozumiałam. Trzeba było ułożyć ze wszytskich słów jakieś opowiadanie, czy cos?
Może napisz parę z tych słów, będzie łatwiej pomoc
To rzeczywiście dosyć trudne ćwiczenie. Rozsypałam sobie w ten sposób dwa zdania, zdążyłam je zapomnieć i po złożeniu zostało mi jedno zbędne słowo :-)

Poniżej te zdania, gdyby ktoś chciał spróbować, i jeszcze jeden przykład (trudniejszy).

I)
a, am, America, autumn, BBC, be, documentary, every, filming, for, I, I, It, in, in, screened, state, the, this, visit, will, which

II)
and, are, away, charge, Coyotes, Donkeys, donkeys, eagles, foxes, from, it:, lambs, name, scare, sheep, predators, used, you, the, the, them, to

Metoda to chyba sklejanie ze sobą słów, które do siebie pasują, i próba wyłonienia z tego sensu zdania. Na przykład w pierwszym zadaniu widać, że jedno zdanie zaczyna się od "I", drugie od "It". Co może pasować do I? filming. A co filming? documentary i tak dalej.
Masz w zadaniu cztery rozsypanki nie wiążące się ze sobą. Jedna rozsypanka to ok dwie trzy linijki alfabetycznie ułozonych słów a z nich masz ułożyc logiczna całość. Czyli np jej ojciec jest ogólnie raczej spokojnym człowiekiem. Dlategoteż i tym razem gdy sie na nia zezłościł starał sie na nią nie krzyczeć. Tylko że po akgielsku i słowa w alfabetycznej kolejności xD Masakra. nie do zrobienia bo właśnie albo zostaje jedno słowo albo w ogóle nie dostrzega sie sensu w podanych wyrazach ni umie sie ich logicznie połączyć. jest jakaś metoda rozwiązywania takich zada? Bo szczerze mówiąc jeżeli tego nie bede umiała to położę konkurs. Prosze pomóżcie
Równie dobrze może sie zaczynac od America xD Ten sposób jest ok ale troche na piechote. Zamin zrobie pierwsze z pięciu chyba zdań to mi się skończy czas. Ale cusz. Chyba nie da sie inaczej. A swoją drogą na co komu takie ćwiczenie i to na wrotingu? Przecież ono jest całkowicie bezcelowe. Te zadania powinny sprawdzac praktyczna wiedzę a nie cierpliwość. W takich rozsypankach sa dobrzy szachiści #DD
>Równie dobrze może sie zaczynac od America xD

Nie bardzo, bo co potem? Nie ma is, has, can ani nic innego, co można by za tym dokleić.
no wiem xD chodzi mi po prostu o to że ta metoda jest jak juz napisalam toche na piechote. Jakbyś z miliona możliwości sprawdzała każdą po kolei. Ale chyba i tak nie wymyslę żadnej innej weic dzieki ;*
Też biorę udział w tej olimpiadzie :) a to ćwiczenie nie jest takie trudne: kolokacje i tyle. do zobaczenia jutro w śniadku... jak chcesz to pisz [gg]
Skorzystam jak najberdziej. A właściwie skorzystałabym gdyby nie (niedostępny) w statusie. A co do tych rozsypanek to jakos sobie zaczynam radzić. w sumie nie mam innego wyjścia nie? #D 767118 gg tak na zaś xDDD jakby nam sie na forum trafił jeszcze ktos ze świetokrzyskiego xDD
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Olimpiada języka angielskiego

Zostaw uwagę