pytanie do specjalistow:)

Temat przeniesiony do archwium.
witam serdecznie. mam taki problem natury jezykowej:P a właściwie to dwa.

otoz pierwszy: mam takie zdanie ( z mojej recenzji): "In every place she was feeling like an undesirable person." no i moje pytanie polega na tym jak zastapic slowko "every" zeby nie bylo powtorzenim(bo mam je w poprzednim zdaniu i tam jest niezbedne) a zdanie zachowalo sens wyjsciowy?

a drugie pytanie podobne, rowniez chodzi o unikniecie powtorzenia. mam zdanie : "It is an optimistic tone of this book and a proof that it is never too late for humility and forgiveness." jak wyeliminowac dwukrotne uzycie "is"? podjerzewam ze mozna by zmienic poczatek, np zamiast "to jest optymistyczny..." na "to stanowi optymistyczny...." tylko nie wiem jakiego zwotu uzyc.

mam andzieje ze ktos zechce zabrac glos w tej sprawie. pozdrawiam:)
otoz pierwszy: mam takie zdanie ( z mojej recenzji): "In every place she was feeling like an undesirable person." no i moje pytanie polega na tym jak zastapic slowko "every" zeby nie bylo powtorzenim(bo mam je w poprzednim zdaniu i tam jest niezbedne) a zdanie zachowalo sens wyjsciowy?

everywhere she went she felt unwanted

a drugie pytanie podobne, rowniez chodzi o unikniecie powtorzenia. mam zdanie : "It is an optimistic tone of this book and a proof that it is never too late for humility and forgiveness." jak wyeliminowac dwukrotne uzycie "is"? podjerzewam ze mozna by zmienic poczatek, np zamiast "to jest optymistyczny..." na "to stanowi optymistyczny...." tylko nie wiem jakiego zwotu uzyc.

co ma znaczyc 'to jest optymistyczny ton...'? cos w rodzaju 'to dodaje ksiazce optymistycznego tonu', to wnosi do ksiazki troche optymizmu?
jezeli tak, to mozna napisac
this adds an optimistic tone to the book and proves that it is never too late...
tak tak, w drugim zdaniu chodzi to to, ze cos wnosi do ksiazki troche optymizmu
hmm a moze ma ktos jakies inne propozycje?
hehe no bo wiecie, ja musze to juyrro oddac:D:D:D
No matter where she went, she felt like an outcast, unwanted and alone.

This adds an optimistic tone to the book and, at the same time, proves that it is never too late for humility and forgiveness.// ... serves as an example that it's never too late for humility and forgiveness.

Not only does it add an optimistic tone to the book, but also proves that it is never too late for humility and forgiveness.
Temat przeniesiony do archwium.

»

CAE - sesja wiosna 2008