Studia a wiek.

Temat przeniesiony do archwium.
Witam.
Chciałem zapytac czy tutaj w Anglii istnieje górna granica wiekowa aby móc studiowac ?

Pozdrawiam,
nikt nie wie ? :)
tak istniej...99 lat, ponizej bardzo chetnie zaprosza Ciebie na studia.
pytam powaznie.
odpowiedz byla powazna.
NIEMA.
(Dlaczego myslisz, w grupie wiekowej 20-99 nie maja zadnego prawa na studia!!!!)
Poważnie, są pewne granice na uczelniach wojskowych i ograniczenia wiekowe dotyczące korzystania ze stypendiów rządowych.Ale poza rządowymi są też stypendia prywatne różnych fundacji,sponsorów komercyjnych itd.
Ale są to kwestie regulaminów wewnętrznych uczelni i zawsze można takie regulacje (poza szkołami wojskowymi) zaskarżyć o niezgodność z przepisami unijnymi.
gdzies slyszalem, ze aby sie dostac na studia dzienne w Polsce to trzeba miec mniej niz 25 lat. podkreslam - tak slyszalem, dlatego pytam jak to jest za granica.
gdzies slyszalem, ze aby sie dostac na studia dzienne w Polsce to trzeba miec mniej niz 25 lat. podkreslam - tak slyszalem, dlatego pytam jak to jest za granica.
Żeby dostać się na studia dzienne bezpłatne,tak-mniej niż 26 lat.
W całej Europie dotyczy to studiów na uczelniach wojskowych.
Ograniczenia wiekowe mają też niektóre wydziały prawa i uczelnie medyczne.
Troszkę na ten temat:
http://www.berr.gov.uk/employment/discrimination/age-discrimination/page26492.html
Jednym słowem po 25 roku życia trzeba sfinansować studia z własnej kieszeni lub znaleźć sponsora np. firmę
Te regulacje są obecnie poddawane dyskusji,są plany zmian (w ramach walki z dyskryminacją ze względu na wiek) ale narazie obowiązują.
Z tymi studiami bezplatnymi w Polsce to nie jest tak do konca zle.
Podst. prawna w pelnym brzmieniu w linku ponizej.
http://isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=file&id=WDU2[tel]&type=3&name=D2[tel]Lj.pdf
dzial IV

Studia stacjonarne charakteryzuja sie m.in. tym, ze sa niodplatne, niezaleznie od wieku studenta. Nie ma rowniez gornej granicy wiekowej stawianej przed kandydatami, niezaleznie od kierunku studiow czy tez uczelni. Szkoly wojskowe i sportowe zapewniaja sobie gawarancje pelnej sprawnosci przyszlych studentow organizujac egzaminy sprawnosciowe.

Wspomniany wiek 26 lat nie dotyczy statusu studenta, ale zdolnosci do korzystania z pewnych ulg i swiadczen okreslanych przepisami odrebnymi niz ww.
Przykladem moga byc ulgi komunikacyjne badz ciazacy na rodzicach studenta obowiazek alimentcyjny (ustaje dopiero na mocy orzeczenia sadu a podst. wniosku jest ukonczenie 26 lat). Jezeli chodzi o stypendia, studenci stacjonarni nie sa ograniczeni wiekiem.
Ustawa o szkolnictwie wojskowym zostala uchylona, jej zakres kompetencyjny przejal ww. akt.
Szkoly wojskowe wymagaja, aby kandydat byl osoba:
-posiadająca wyłącznie obywatelstwo polskie;
-niekarana sądownie;
-posiadająca odpowiednią zdolność fizyczną i psychiczną do zawodowej służby
wojskowej, tu licza sie wlasne egzaminy a nie wiek;
-posiadająca wiek co najmniej 18 lat;
-posiadająca świadectwo dojrzałości.
Jezeli pisze nieprawde, odszczekam wszystko po przedstawieniu zrodla, zastrzezenie robie tylko dlatego, ze byc moze cos sie niedawno zmienilo a nie doszlo mych uszu, ale gdybym mial stawiac kase na zgodnosc moich wypocin z rzeczywistym stanem prawnym, nie wahalbym sie.
W Angli wlasnie niestety nie jest tak rozowo:)))))))))))
Właściwie chodziło mi o to, czy mogę studiować dziennie w Anglii mając 27 lub 28 lat. Chce iść na informatykę na studia dzienne ale nie wiem czy ten wiek stanowi przeszkode.
>>>>Właściwie chodziło mi o to, czy mogę studiować dziennie w Anglii mając 27 lub 28 lat.
Wlasciwie dlaczego nie umiesz czytac tego co ja tu od samego poczatku napisalam. Gwarantuje Ci, ze 27,28 lat - to jest NIC. Na studiach spotkasz ludzi nawet po 50tce. (i tutaj mowie o undergraduate jak i postgraduate studies)
Najlepiej wyslij email do uczelni i dowiedz sie sam. Ale co to miec 27 lat??? to jest NIC- no, ale ja widze, czujesz sie juz 'bardzo stary'.
a więc nie ma. dziękuje za odpowiedź.
skad wiesz jak sie czuje ?
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Studia językowe

»

Pomoc językowa

Zostaw uwagę