Imię Delilah

Temat przeniesiony do archwium.
Witam:) Chciałabym się dowiedzieć jaki jest polski odpowiednik imienia Delilah (czy w ogóle jest?) oraz co oznacza to imię, w Polsce mamy cos takiego jak znaczenie imion, w języku angielskim też jest pewnie coś takiego. Szukam tego znaczenia już od jakiegos czasu i nigdzie nie moge na nie trafić. Poproszę o pomoc. Dziękuję.
Here you are:

DELILAH f
Usage: Biblical, English
Pronounced: di-LIE-la
Means \"delicate\" in Hebrew. In the Old Testament she was the lover of Samson. She betrayed him to the Philistines by cutting his hair, which was the source of his power.

I took this info from: http://www.behindthename.com/
PS: Now, according to my Bible, the Polish equivalent is \'Dalila\'.
ponounced DILAJLA
Lukeracja:
(czasem ktos nie wpadnie ze to lie w srodku na czytac z ang)
Fajna ta www o imionach. W koncu sie czegos dowiedzialam o swoim :)
Dziekuję bardzo za odp. :) Osobiście bardzo mi się podoba brzmienie tego imienia:) Nie wiem czy wykracza to ponad kompetencje tej strony, ale korci mnie żeby poznać charakterystyke osób używających tego imienia. Jest pełno stron dotyczących charakterystyki osób noszących imiona polskie natomiast ani jednej (a bynajmniej nie mogłam na nią trafić) z imionami angielskimi.
No problem, ze strony \'behind the name\' sama dość często korzystam. :P Anyway, poszukaj pod Google, tam można znaleźć wszystko (no, /prawie/ wszystko... *grumble, grumble*). Na razie udało mi się ustalić, że:

--> 0.007% of females in the US are named Delilah
--> Around 8925 US females are named Delilah

....A oprócz tego paru /facetów/ w Stanach też nazywa się Delilah... how cool is that!? ;P
Jasne, nie pomyślałam. ^__^;

Btw, it\'s \'Lucrecia\', not \'Lukeracja\'; coming directly from Lukretia....

LUCRETIA f
Usage: Ancient Roman
Feminine form of the Roman family name Lucretius, which is of unknown meaning. In Roman legend Lucretia was a maiden who was raped by the son of the king of Rome. This caused a great uproar among the Roman citizens, and the monarchy was overthrown. This name was also borne by a saint and martyr from Spain.

.....Whatever. ^______^;;;
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Studia językowe

»

Studia językowe