Pomozcie, prosze ! :(

Temat przeniesiony do archwium.
Cześć ! Jestem w dość nietypowej sytuacji i bardzo ciężko jest mi dokonać wyboru. Jestem w klasie 3.gimnazjum i niestety muszę wybrać, w której szkole chciałabym się kształcić. W grę wchodzi tylko LO, ale teraz jest problem , ponieważ chciałabym pójsć na profil językowy, ale cięzko mi sie zdecydowac , czy wybrac jezyk niemiecki czy angielski. Niemieckiego ucze sie od 1,kl SP a więc juz 9.rok. Moja wiedza w praktyce i jezyku jest naprawde bardzo dobra, nauczyciele chwala moja sumienna prace, przykladam sie do tego przedmiotu , pilnie pracuje ,po prostu lubie ten jezyk. Natomiast po przyjsciu do gimnazjum doszedl mi jeszcze jeden jezyk: angielski. Poczatkowo myslalam, ze nie dam rady , ale z czasem moja wiedza sie poglebiala i robilam dosc duze postepy w angielskim. I tutaj rowniez nauczyciel bardzo chwalil moja prace ( nie chce sie w zaden sposob popisywac piszac to, bowiem taka jest prawda ) po jakims czasie takze polubilam ten jezyk i do dzis staram sie o jak najlepsze wyniki. Wiem jedno, ze chcialabym w przyszlosci pracowac jako tlumacz badz nauczyciel jednego z tych jezykow. Lubie sie ich uczyc, moj byly anglista powiedzial mi kiedys nawet ze mam dar do jezykow obcych i obym tylko go nie zmarnowala. W tym wlasnie problem , ze nie wiem, na ktory z nich mam sie zdecydowac. To naprawde trudny wybor, duzo o tym rozmyslam ale bardzo ciezko jest mi podjac decyzje. Rozumiem, ze dalsza nauka, studia to nie taki latwy kawalek chleba, bowiem trzeba sie nastawic na duzo pracy i nauki. Wieksza czesc znajomych mowi mi, zebym wybrala jezyk angielski, inni abym poszla w kierunku germanistyki. W jezyku angielskim jest prosta gramatyka, jezyk o wiele prostszy niz angielski, za to w niemieckim trudna gramatyka i strasznie wiele zagadnien, szczegolnie gramatyka opisowa. Niemiecki mam 3 razy w tygodniu i bardzo chetnie podchodze do tego przedmiotu. Angielski natomiast tylko raz i mam bardzo wielkie braki miedzy innymi z powodu mojego nauczyciela, ktory moim zdaniem prowadzi lekcje na tzw. latwizne, byle szybko i nie na temat ;/ Czy zdolam nadrobic te zaleglosci w liceum? Trudno mi jest cokolwiek na ten temat powiedziec. Mam mieszane uczucia i nie wiem naprawde co mam wybrac. Pomozcie mi i doradzcie, ktory z jezykow mam wybrac i dlaczego? Licze na wasza pomoc.
Pozdrawiam
Nie będę się bawić w doradzanie komuś co ma ze sobą zrobić, ale chciałabym Ci podarować kilka luźnych uwag, które może jakoś Cię w tej sprawie uspokoją:

- Niezależnie od tego, który język wybierzesz w szkole, drugi możesz rozwijać poza nią.
- Jeżeli chodzi o studia, to istnieją takie na których łączy się klika języków na poziomie filologicznym. Spotkałam się z jednym kierunkiem łączącym trzy wybrane przez studenta języki i jednym łączącym dwa (jak na ofertę jednej uczelni, to duży wybór - nie wątpię, że w innych miejscach polski też takie kierunki studiów są). Oczywiście startując na takie studia określasz który z wybranych języków jest "mocniejszy" a który "słabszy". Niektórzy wprawdzie narzekają, że robienie "podwójnej" lub "potrójnej" filologii powoduje, że zazwyczaj ludzie znają proporcjonalnie słabiej oba języki, ale nie musi tak być. Osobiście nie mam z tym doświadczeń. Możesz też, jeżeli tak ci się ułoży, zacząć podczas jednych studiów filologicznych, drugie i w coiągu kilku lat mieć dwie pełne filologie.
- Tłumaczem także można być z więcej niż jednego języka - jest to nawet pozytywne, bo większa oferta oznacza większą liczbę zleceniodawców i więcej pracy do wyboru (zakładam oczywiście, że ktoś jest profesjonalistą i rzeczywiście dobrze zna każdy język, w którym tłumaczy). Nie jest też konieczne posiadanie dyplomu filologa danego języka (chyba, że chcesz być tłumaczem przysięgłym). Niektórzy np. sugerują że lepiej dla tłumacza, żeby obok wykształcenia językowego (albo nawet zamiast) miał wykształcenie dziedzinowe, np. techniczne, medyczne, a znajomość języka poświadczał np. najwyższym certyfikatem, studiami podyplomowymi, specjalnymi kursami dla tłumaczy itd.

Podsumowując: niezależnie od tego co wybierzesz w tej chwili, nie zamykasz sobie drogi do rozwijania drugiego języka, także zawodowo.

Pozdrawiam
ok , ale niestety w gre wchodzi tylko jeden jezyk. Nie chce studiowac dwoch jezykow na raz. Problem tkwi w tym, ze nie wiem , ktory z nich mam wybrac
Flip a coin.
thanks ;/

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie