Proszę o ocenę poniższego listu formalnego

Temat przeniesiony do archwium.
Witam . Chciałabym prosić o rzetelną ocenę poniższego listu formalnego za który mój znajomy otrzymał 3 - (sic!). Uważam ,że ta ocena nie jest sprawiedliwa ,dlatego proszę o wasze opinie .

A o to list :
Dear Sir ...

I Am writing to express my deep dissatisfaction with Computer That i have purchased three months ago. On website i have red that it
is the best model available on the common market wich is really hard to belive because i have nothing but problems with it.At first
I have ordered hard drive with 500 gbs capacity and i have get only 250 gbs ! For two thing - My computer gets overheat every
time when i use it ! I was trying to do something about it and I have noticed that something is wrong with computers fan .
I was trying to contact with your company but nobody respond for my phones. I Hope that you will Replace my computer on
another one or I will enforce to ask for money back.

Yours faithfully XYZ
Zapomniałam ,że w liście zawarte są wszystkie informację jakie były podane w poleceniu ..więc stąd wynika moja konsternacja .

Jedyne co nie podobało się pani nauczycielce to słowo "purchased" zamiast "ordered" ,moim zdaniem są to słowa o bardzo podobnym znaczeniu i nie jest to powód do zaniżania oceny .
- jest trochę błędów ortograficznych i gramatycznych plus przyimki
- 'order' znaczy zamówić, a 'purchase' nabyć, więc nie wiem, dlaczego baba sie czepia
Myślę, że 3- jest za nisko, chociaż ciężko oceniac tak, bo nie wiem na jakim poziomie jest grupa. Poza tym, mi by się właśnie nie podobało słowo order, bo kolega narzeka na komputer który już zakupił, a nie tylko zamówił:)Ale tak szczerze, to nie sądze, że nauczycielce się tylko to nie podobało.Tak jak result już wspomniał, jest kilka błędów. plus w tym ostatnim zdaniu niepotrzebne jest słowo enforce, nie pasuje.(może ... or I would like to get my money back). . Nie lubię nikogo oceniac, ale jeżeli już to moim zdaniem mocne 3 lub 3+, ale nie więcej.
Grupa jest na poziomie dennym ,jeśli mi ma przyjść oceniać ,3- może za to dostać ktoś taki jak ja - ktoś kto uczy się angielskiego od 6 roku życia ,ale tego listu nie rozumiał w całości nikt z tej klasy a dzieciaki które miały list zerżnięty prawie w słowo w słowo z książki podostawały 4 i 3 . Naprawdę próbuje zrozumieć tą nauczycielkę ale nie mogę ,zwłaszcza ,że czepia się takich rzeczy jak idiom itd. purchased w dalszym znaczeniu można tłumaczyć jako zakupić i chyba każdy nauczyciel powinien o tym wiedzieć . Enforce jest jak najbardziej poprawne .
to purchase to właśnie jest zakupic, dlatego w kontekście zdania nie pasowało mi to ordered, przy którym się ta nauczycielka upięła. Co do enforce, to w tym zdaniu jest błędnie użyte. Albo enforce albo ask, enforce to ask nie ma sensu. pozdro.
jeżeli grupa jest na dennm poziomie, to powinna byc lekko 4. Z tą nauczycielką coś rzeczywiście jest nie tak, może nie lubiznajomego, nie powinno miec to znaczenia przy ocenianiu, ale... wiadomo jak to czasami bywa.
a ja jestem po stronie nauczycielki, zobacz, kolega pisze , że kupił komputer 3 miesiące temu, a więc jest określona przeszłość, tymczasem używa czasu perfect.Poza tym przed compute powinno być the, i tak wogóle jest naprawdę sporo błędów stylistycznych, gramatycznych itd.
błędów jest sporo, to fakt, ale skoro poziom grupy jest ogólnie niski, to należy oceny do niego jakos dopasowywac ;). pozdro.
perfectu używamy kiedy mówimy o rzeczach mające miejsce w przeszłości ale które mają wpływ na teraźniejszość ,ludzie ..
naprawdę proszę o ocenę ludzi którzy naprawdę na 100 % wiedzą co mówią i umieją dokładnie wytknąć błędy . Jest takie określenie jak - będę zmuszony prosić o zwrócenie pieniędzy ,właśnie patrzę na taki zwrot w dosyć konkretnym podręczniku do angielskiego .
dokładniej o rzeczach których skutki widzimy dzisiaj więc jeśli chodzi o czas to absolutnie nie zgadzam się ,że jest błędny .
bardzo proszę doświadczonych forumowiczów o roztrzygnięcie -ja uważam, iż jeśli ktoś dokładnie określił przeszłość, w tym przypadku było to three months ago, to czasu present perfect użyć nie może , bo to zamknięty obszar czasowy, ale pewnie się mylę.
Kupił 3 miesiące temu ,ale efekty tego zakupu widać dzisiaj , tj komputer nie działa tak jak powinien .
>I Am writing to express my deep dissatisfaction with Computer That i
>have purchased three months ago.

I am writing....with the computer that I PURCHASED (simple present) three months ago (podajesz KIEDY go kupiłeś).

On website i have red that it
> is the best model available on the common market wich is really hard
>to belive because i have nothing but problems with it.

On the/your website I have read (albo I read) that this is the best model available on the market which is really hard to believe because I HAVE HAD nothing...

At first
>I have ordered hard drive with 500 gbs capacity and i have get only
>250 gbs !

"at first" niepotrzebne

I ordered a hard drive.....but I received one with only 250....(caly czas o przeszłosci piszemy, 3 m temu)
Never mind , już zasięgnęłam rady profesjonalisty i wiem co jest nie tak . Według klucza maturalnego ten list zasługuje na minimum 4 + ,takie są suche fakty (mowa o maturze podstawowej) . Dziękuje wszystkim za pomoc ,lub za próbę pomocy ,niektórzy namieszali ,niektórzy pomogli :) .

ps. Czas można uznać za poprawny.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie