Dlaczego needS a nie need

Temat przeniesiony do archwium.
Witam! Mam problem z użyciem czasownika "need".
Nie wiem dlaczego w zdaniu: Your hair needs cutting. jest needS, a nie po prostu need. Szukałem wszędzie, ale nie wiem dlaczego tak jest. Spotkałem się tylko z wypowiedzią, że jest needs, ponieważ hair jest niepoliczalne. Co to maze sobą wspólnego?
hair (włosy) jest rzeczownikiem niepoliczalnym jeśli masz na myśli owłosienie (np. włosy na głowie).

owłosienie to 3. osoba l. pojedynczej więc do czasowników dodajemy "s".
Rozszerzając wypowiedź Evy - to jest wyjaśnienie step-by-step, tak na wszelki wypadek:

Co potrzebuje podcięcia? "Your hair".
Your hair można też zamienić na "it" --> It needs cutting
Your hair nie można natomiast zamienić na "they" właśnie dlatego, że są normalnie niepoliczalne. Tak samo mówimy "The water is running" --> "It is running".
Skoro "it" a nie "they" to znaczy że mamy formę 3 os. (taką jak przy he, she) czyli do czasownika dodajemy s

Your hair lookS nice.
It lookS nice.
It needS cutting
Your hair needS cutting.

Jeżeli przedmiot jest policzalny to po zamianie na "osobę" będzie "they" i wtedy nie ma s przy czasowniku:

My clothes are nice.
They are nice.
They need washing.
My clothes need washing.
Czy taka sytuacja jest we wszystkich rzeczownikach niepoliczalnych?
czyli:

Air in your room need... i coś tam dalej, czy
Air in your room needs... i reszta jakiegoś zdania?
Już rozumiem: Jeśli rzeczownik jest niepoliczalny i mamy go zestawić z czasownikiem np. need, to zachowuje się on jakby było w 3os. l.p.(ponieważ nie ma l.mn.) dlatego do czasownika dodajemy "s" na końcu.

Tak?
wszystkie rzeczowniki neipoliczalne są w j. angielskim w liczbie pojedynczej.
Ty myslales po polsku 'wlosy to liczba mnoga' ,a po angielsku 'hair' ma liczbe pojedyncza
cale wyjasnienie.
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie

Zostaw uwagę