type ???

Temat przeniesiony do archwium.
zastanawiam się jak po angielsku będzie \"pisać bezwzrokowo\". Wiem, że \"type\" to pisać na maszynie/klawiaturze. Ale przecież można pisać jednym palcem, a mi chodzi o takie profesjonalne pisanie przy użyciu 10 palców i bez patrzenia na klawiaturę.

Macie może jakieś pomysły?
touch-type
Dzięki!!! jesteś wielka, a jaka szybka :))))
hihi:) wlasnie sie tego pare dni temu nauczylam z super memo:)))
a ja sie touch-typing (czyli pisania bezwzrokowego) nauczylam jakies 3 lata temu i polecam - bardzo ulatwia korzystanie z roznego rodzaju forow:)))
Mona, z ktorej częsci korzystasz? Ja mam tę do FCE, tzn. przed egzaminem z niej korzystałam w tamtym roku i zastanawiam się czy nie kupić sobie jakiejś kolejnej!
chodzi mi oczywiście o część Super Memo :)
ja sie ucze z dwoch. mam stary advanced ten co ma 40000slow i kupilam sobie proficiency ale wlasnie przeczytalam na forum ze ten stary advanced zostal rozbity na 2 czesci: speed up i prof, co chyba oznacza ze bede polowy uczyc sie 2 razy:((( nie wiem czy tak jest bo jesli tak to moze sobie kupie ten speed up zamiast tego starego, nie mam pojecia, zobacze.
kup sobie speed up!
teraz troche sie martwie ze niepotrzebnie kupilam to proficiency skoro to stare advanced zostalo po prostu rozbite na 2 czesci a nie wiem czy to do konca prawda (wstyd mi pytac BJK bo ludzie go juz tak mecza tymi samymi pytaniami w kolko;)
Moim zdaniem zakup zbędny, różnice duże, z tego co słyszałam, nie są. Dowiedz się szczegółów i może spróbuj coś odsprzedać ;).
dzieki, troche sie na poczatku podlamalam, ale teraz tak sobie mysle ze to nowe prof. jest o tyle lepsze ze wszystkie slowa maja nagrana wymowe a w tym starym polowa nie. a w dodatku to stare nie jest tak zupelnie moje tylko mojej siostry, no i w koncu nie byl to duzy wydatek wiec moze po prostu dokupie sobie speed up i bede miala dwie nowiutkie, swoje wlasne, orginalne wersje:))) staram sie patrzec na to optymistycznie;)
zwlaszcza ze dopiero pare dni temu zaczelam wiec nauka od nowa nie bylaby taka straszna...
Dzięki mona28 za rade, właśnie zamówiłam sobie Speed Up na stronie SuperMemo - 49zł.
:-)))
je tez wczoraj kupilam sobie speer up ale w empiku bo nie chcialo mi sie czekac zanim mi przysla i juz rezygnuje z tego starego advanced 97. to chyba naprawde jest prawie to samo ale nagranie jest lepsze w tych nowych wersjach bo jest wszystko czytane a nie tylko 1 wyraz na stronie. przyjemnosci podczas nauki:))) chociaz pierwsze pare setek slowek to tragedia (takie proste) ale pozniej jest juz fajnie!
Temat przeniesiony do archwium.