kiedy nie ma inversji

Temat przeniesiony do archwium.
Prosze o pomoc i kilka przykładów kiedy nie występuje inversja?
na przykład czy w tym zdaniu można zastosować inversje?:Let us have your ideas by all means. Jeśli nie to dlaczego
Źle postawione pytanie.
1.O jaką inwersję ci chodzi? O taką do zadawania pytań (gramatyczną) czy o inwersję stylistyczną? Bo to dwie różne rzeczy
2. Nikt nie uczy się przypadków w których inwersja nie występuje. Bo jest ich całe mnóstwo.Ludzie uczą się na ogół reguł występowania inwersji w pewnych, szczególnie określonych przypadkach.Bo tych jest zdecydowanie mniej.
I nikt ci ich wszystkich nie wymieni.Raczej da się wymienić zasady stosowania różnych form inwersji przy konstruowaniu pewnego typu zdań.

Inwersja służąca zadawaniu pytań nie jest stosowana np. przy konstruowaniu pytań ogólnych o podmiot. Przykłady takich zdań można znaleźć choćby w książce Pana Siudy.
mam takie zdanie w ćwiczeniu i jest napisane żeby zastosować inversje typu 1 lub 2 albo wogóle i nie wiem jak to zdanie napisać bądź zostawić w takiej postaci
Można zrobić w tym zdaniu inwersję stylistyczną:
By all means let us know your ideas.
Czy to zadanie maturalne?
Jeśli tak to pod terminem inwersja kryje się zapewne inwersja stylistyczna.
Nie to nie jest zadanie maturalne. Jestem studentem nkjo i mam takie zadanie i nie wiem kiedy nie powinno być inversji
'inwersja typu 1 i 2' niewiele znaczy - to nie sa ogolnie przyjete terminy. Chodzi o full verb i. vs. auxiliary i. a moze o inwersje typu 'this I do'nt know' (jezeli to jest formalnie inwersja)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Nauka języka

»

Pomoc językowa