past perfect with 'before' and 'after'

Temat przeniesiony do archwium.
Mam watpliwosci dotyczace uzycia czasu past perfect ze slowem after i before
Prosze sprawdzie ktore wersje sa wlasciwe. Zdanie w wersji 4 wzialem z podrecznika grammarway wg niej obydwie wersje sa poprawne. Czy w takim razie wszystkie zadnia sa poprawne?
1.
Before I cooked dinner I had washed the dishes up

2.
After I prepared my dinner I ate it
After I had prepared my dinner I ate it

3.
I cooked dinner after I washed the dishes
I cooked dinner after I had washed the dishes

4.
They went out after it had stopped raining
They went out after it stopped raining
wg mnie wszystkie sa poprawne poniewaz slowa 'before' i 'after' mowia nam dokladnie co bylo przed a co po w takim razie nie potrzebujemy czasu past perfect
np.
Before Carol got home, Sam cooked dinner.
After Sam cooked dinner, Carol got home.

(w zwiazku z tym ze wiemy co stalo sie najpierw a co pozniej dzieku slowom before i after w obydwu czynnosciach get home i cook dinner uzywamy past simple)
wg mnie wszystkie sa poprawne poniewaz slowa 'before' i 'after' mowia nam dokladnie co bylo przed a co po w takim razie nie potrzebujemy czasu past perfect
np.

(w zwiazku z tym ze wiemy co stalo sie najpierw a co pozniej dzieku slowom before i after w obydwu czynnosciach get home i cook dinner uzywamy past simple)
np.