maslane oczka

Temat przeniesiony do archwium.
hej, jak powiedziec po ang. ze ktos robi do kogos maslane oczy?
znalazlam tylko filmy eyes ale mam jakies srednie przekonanie...
Make eyes at sb (make sweet eyes at sb)
moze byc \'to make up to sb\'?
czy sa jakies idiomy bedace angielskim odpowiednikiem podanego przeze mnie zwrotu? please answer me
>moze byc \'to make up to sb\'?

Nie moze. \'Make sth up to sb\' znaczy zrekompensowac komus cos. \'Make up with sb\' znaczy pogodzic sie z kims.
ale wedlug mojego slownika \'to make eyes at sb\' znaczy: to look at someone in a way that shows them that you think they are sexually attractive...
a to nie jest to, o co mi chodzi.

piszac - maslane oczy - mialam na mysli, ze ktos sie komus podlizuje, slodko sie na kogos patrzy, robi minki i trzepocze rzesami. wyobrazcie sobie na przyklad takiego ucznia-kujona, ktory siedzi w pierwszej lawce, nic nie wie, ale caly czas robi maslane oczy do nauczyciela, dzieki czemu udaje mu sie przetrwac...

w liceum mielismy taka uczennice -kujonka: Malwine.
Pozdrowienia dla Malwiny
awce, nic nie wie, ale caly czas robi maslane oczy do nauczyciela,

so he\'s sucking up to the teacher
I am not 100% sure but is \"maslane oczka\" meant in a sexual way?
to give someone bedroom eyes = thinking about seduction
to look at someone \"hot and bothered\".
to give someone \"the look\" = I think this one can be used only when the context suggests sexual intent. Otherwise to give someone the look can mean a \"mad look\", \"I will talk to you later\" look, etc.

to give someone a /hot /sultry/ misty/ look.
he is brownnosing (he is a brownnoser)
kissing up
kissing ass (sl)
bootlicking
fawn on (he is fawning on his teacher)
a tobie przypadkiem nie chodzi o \"robic piekne oczy\" czy jakos tak? bo maslane oczka to mi sie tylko kojarza z takim milosnym zagapieniem... Chyba ze moj jez polski niszczeje...
to make sheep\'s eyes at someone
pozdrawiam
And the winner is ...Yaates
to give someone longing eyes/wistful eyes
Temat przeniesiony do archwium.

« 

FCE - sesja letnia 2004

Zostaw uwagę