podroz samolotem - slownictwo

Temat przeniesiony do archwium.
Witajcie,
Za kilka tygodni wybieram sie w podrzo samolotem z rocznym dzieckiem. Problem w tym, ze mowie slabo po angiesku.Slowa typu wozek, butelka sa mi obce:)
Czy znacie moze jakies stronki,gdzie moglabym znalezc slownictwo,ktore ulatwiloby mi porozumiewanie sie ze stewardessami?
A jesli macie sami chwilke czasu to bardzo Was prosze o napisanie paru slowek,zdan itp,ktore moglyby mi pomoc w podrozy.
Z gory Wam bardzo dziekuje!!!
Proponuję kupić sobie mini rozmówki, skorzystać ze słownika (również obrazkowego), przejrzeć anglojęzyczne sklepy internetowe (nazwy produktów typu pieluchy itp - łatwiej zapamiętać widząc obrazki), użyć google, ... wykazać się własną inicjatywą :)
dziekuje bardzo za odpowiedz:) oczywiscie szukam czegos na necie, ale problem w tym ze szukam czegos gdzie te wszystkie slowka beda zebrane razem.
Co do mini rozmowek, to jak na razie nie znalazlam takich ktore zawieraja slownictwo dla mlodych mam na lotnisku:) dlatego tez poprosilam o pomoc na forum:)
pozdrawiam

A moze ktos z wlasnego doswiadczenia wie o co moga mnie zapytac na lotnisku przy odprawie z dzieckiem albo w samolocie?
Licze na Wasza dalsza pomoc
po pierwszwe, wszystkie plyny/mleko/butelki dla dziecka musisz miec w jednej torebce - o to beda sie pytac. A dalej to patrz co inne mamy robia na lotnisku.
Aha, i dziecko musi miec paszport, albo byc na twoim.
W samolocie musisz dziecku zapiac pasy - ale w tym Ci pomoga.
taaa w pasy LOL

Jak leciałem Lufthansą z Monachium do Aten, to moja znajoma nawet pasa bezpieczeństwa dla 13-miesięcznego syna nie dostała xD
Dziekuje Ci bardzo ,ale takie "techniczne" rzeczy typu paszport, odprawa itp.to znam.Moze nie wyrazilam sie zbyt jasno o co mi chodzi.Otoz to nie jest moja pierwsza podroz samolotem ,ale pierwsza z dzieckiem,wiec moze ktos moglby mi napisac jak np. zapytac:
-gdzie moge przebrac dziecko
-czy moga mi podgrzac mleko
albo przetlumaczyc slowka typu:
-wozek
-pielucha....
i inne rzeczy, ktore moga sie przydac
dzieki
ale przeciez mozesz pokazac co potrzeba i juz. Generalnie ludzie sie domysla, Nie pierwszy raz dziecko bedzie na pokladzie samolotu.
Dziecko sie przebiera w ubikacji.
Przetłumacz to sobie to na pewno wpadnie ci parę słówek:
http://www.flyingwithkids.com/travel_tips.htm
Wystarczy trochę pogooglować... i pogłówkować. Zadzwoń do linii, którymi będziesz lecieć i sróbuj się dowiedzieć po francusku. Na pewno zatrudniają tam ludzi ze znajomością języków obcych, nie tylko z angielskim. A jak masz kontakt z innymi mamami to porozmawiaj z nimi. Pewnie też latają samolotami z dziećmi. Raczej nie oczekuj, że ktoś ci będzie tworzył podręczne mini rozmnówki, kiedy ci się nie chce sprawdzić w słowniku paru wyrazów. Inaczej mówiąc to na tym forum kategoria "brak wkładu własnego".
Dzieki Axel udalo Ci sie skutecznie mnie zniechecic do tego forum:( Nie prosze przeciez o przetlumaczenie wypracowania do szkoly wiec nie rozumiem zarzucanego mi braku wkladu wlasnego:(
Zapewniam Cie,ze nie szukam kogos kto mi stworzy minirozmowki,ani da przyspieszony kurs angielskiego,ale szukam raczej praktycznych porad jezykowych na jednorazowy lot i najpotrzebniejszego slownictwa.
Ja juz pogooglowalam i poglowkowalam,ale majac watpliwosci postanowilam napisac tu na forumi.
Wiem jak mam sie zachowac w podrozy,ale wiem,ze bylabym spokojniejsza majac w rezerwie potrzebne mi slownictwo angielskie bo niestety jak do tej pory rzadko trafialam na kogos kto mowil po francusku.Moze nie bedzie mi ono wcale potrzebne, ale wole sie przygotowac.

Mimo wszystko pozdrawiam:)
No ale nie napisałaś czego konkretnie oczekujesz :S Mówisz, że chcesz takie słówka jak butelka dla dziecka... Hier bitte:
http://ling.pl/indexalt.php?word=butelka+dla+dziecka
i lecisz. Do tego naprawdę nie trzeba znajomości j ang ;o A jak nie jesteś pewna czy dobrze to wrzuć tutaj polskie z tłumaczeniami na pewno ktoś się znajdzie żeby sprawdzić czy ma sens. Sam raczej nikt się nie będzie bawił we wpisywanie tego wszystkiego do słowników, bo wszyscy mają dużo własnej pracy :(
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa - tłumaczenia