Pytanie do Anglistów- Curriculum vs syllabus

Temat przeniesiony do archwium.
Curriculum/ sullabus... Jaka jest róznica między jednym a drugim? Oba na j.polski tłumaczy sie jako program nauczania, ale jak sie to ma do polskiej rzeczywistości- tez mamy dwa rodzaje? Czy mozna traktować Curriculum jako cos ogólniejszego od Syllabusa (bo syllabus sie dzieli na gramatyczny, leksykalny, znaczeniowy itd)... Thank you for lending me a helping hand:)
U mnie w pracy mowimy curriculum na caloksztalt programu, tzn ilosc przedmiotow, godzin, podreczniki, bla ba bla
Natomiast syllabus to jest szczegolowy program nauczania jednego przedmiotu, czyli rozklad materialu.
Ale moze w innych szkolach jest inaczej. U nas jest jeszcze cos co sie zwie schedule czyli rozklad zajec wg nauczycieli - cala sciana gdzie widac kto gdzie, ile czasu i za kogo ewentualnie.
z moich zajec z metodyki pamietam tak: curriculum: ogolny zarys tego, co bedzie, jakie tematy (tzw. topiki:), ewentualnie jakie zagadnienia gramatyczne; syllabus to rozlozenie materialu na poszczegolne lekcje/zajecia. zreszta na studiach dostaje sie od wykladowcow syllabusy z konkretami: o czym bedzie mowione, co nalezy przeczytac, konkretna data zajec itp. tak wiec to co powiedzial(a) Birmingham jest w/g mnie najswietsza prawda-poza tym on(a) jest praktykiem. ja juz nie.
* sorry za powiedzial(a), on(a) ale ciezko wywnioskowac czy Birmingham jest female or male:) pzdr.

Zostaw uwagę