Papierosy - ile mozna przewiezc ?????

Temat przeniesiony do archwium.
Witam!

Chcialbym sie zapytac ile mozna przewiezc kartonów papierosów bo w Anglii szlugi drogie :((((

Z góry dziekuje za odpowiedz.
No wlasnie, ja tez lece do Anglii i niewiem czy mozna zabrac jeden czy pare kartonów (wiem ze kiedys mozna bylo 1, ale po wejsciu do Unii.... ) Moze ktos wie kto lecial ??? Pytaja sie na lotnisku kto co przewozi ???
Z tego co się orientowałam po wejściu do UE teoretycznie można przewieźć dowolną ilość wszystkiego, pod warunkiem, że wiezie się na użytek własny (no i że mieścisz się w limitach objętościowych i, przede wszystkim, wagowych). Tak więc cokolwiek to znaczy. :)
1 osoba moze przewiezc tylko 1 wagon papierosow.. niestety..
niestety tez myslalam ze mozna wiecej przewiezc, ale pech chcial ze na lotnisku w luton zostalam sprawdzona i zabrali mi 6 wagonow. wiec teraz wysylam fajki poczta do angli :) i wszystko dochodzi.
Jździłem na "wyspy"ponad 3 lata i można było kiedyś tzn.przed 1 Maja przewieźć tylko 10 paczuszek ale na użytek własny i tak było i TERAZ też tak jest także większa ilość to duże ryzyko i duże problemy.
Pozdrawiam.
Oficjalnie można przewieźć 800 sztuk pojedynczych papierosów, czyli 4 kartony.Po przejściu bramek kontrolnych na lotnisku można zakupić papierosy w strefie wolnocłowej.Niestety inaczej sprawa wygląda jeśli podróżuje się do Angli autokarem,bo już po przekroczeniu granicy polsko-niemieckiej bardzo często nastepują nieprzyjemne kontrole z udziałem niemieckiej policji.Do 2009r. oficjalnie wolno wwieźć na teren Niemiec tylko 1 karton.Nastepstwem większej ilości jest skonfiskowanie papierosów i mandat w wysokości 23-25 € /1 karton.Sama to przechodziłam,więc uprzedzam,że nie warto ryzykowac.Lepszym wyjściem jest wysyłanie wyrobów tytoniowych poczta.
Czy mogę zatem wziąć 1 wagon papierosów + 0,5 kg tytoniu?, bo ktos mi powiedzial, że albo tylko fajki albo tylko tytoń
Zaczynają sprawdzać na granicach.Wszystkie oficjalne dokumenty podają teraz,że dopuszczalna jest ilość 200 sztuk papierosów,czyli 1 wagon.Czyżby tak szybko to się zmieniło?
te 200 sztuk bylo od dawna. nie zadne 800.
From some EU countries there are limits on the amount of tobacco products you can bring back without paying UK duty.

From HUNGARY, LATVIA, LITHUANIA, POLAND, SLOVAKIA OR SLOVENIA - 200 cigarettes*

*No limit on other tobacco products as long as they are for your own use.
a jak wysylaliscie papierosy poczta? listem czy paczka?
a ile można wysłac...? w paczce komuś z Polski do Anglii?? też 200?
Wysylalam po 3 kartony i wszystko dochodzilo. Przepisy pocztowe nie okreslaja dozwolonej ilosci papierosow,jaka mozna wyslac do Anglii.
A z jaka czestotliwoscia wysylalas te fajki. Jest jakis limit w stylu wagon wyslany dziennie?
Do Anglii mozna przewiezc:
Wyroby tytoniowe:
papierosy 800 sztuk
cygaretki (cygara ważące nie więcej niż 3 g każde) 400 sztuk
cygara 200 sztuk
tytoń 1,0 kg

Wyroby alkoholowe:
napoje alkoholowe 10 l
produkty pośrednie 20 l
wina (włączając maksymalnie 60 l win musujących) 90 l
piwa 110 l
Kochana madziu_m i inni - nie tak szybko !!!

Proponuje sprawdzic konkretnie - nie podawac informacji za pochopnie, mozna niechcacy wyrzadzic przez to komus krzywde.

Przeczytajcie sami tutaj, pisze jak byk:

"Tobacco Restrictions for eight Member States

From 1 May 2004, the UK is maintaining limits on the amount of cigarettes and some tobacco products that travellers are able to bring in to the UK for own use from eight Member States, without paying UK duty.

The limits are:
200 cigarettes from Hungary, Latvia, Lithuania, Poland, Slovakia and Slovenia;
...
Anyone who is carrying more than the limits should pay UK duty on those goods by entering the Customs Red Channel or by using the Red Point telephone. If travellers enter the Customs Blue Channel with more than the limits, then all of their tobacco may be seized.

Czyli po polsku:
jak na razie nie mozna wwiesc Z POLSKI (!) do Wielkiej Brytanii wiecej niz: 200 (dwiescie) SZTUK PAPIEROSKOW !!! To jest 1 (jeden) wagon. Reszta na wlasne ryzyko, gdy zlapia - zabiora!

http://tinyurl.com/8acrk

... ... ... ... ...
Dla ludzi wjezdzajacych z innych krajow Unii, np. z Niemiec - sa juz inne ograniczenia:

Customs Allowances

Duty-paid or duty-free goods obtained within the EU
Cigarettes 3200
Cigarillos 400
Cigars 200
Smoking tabacco 3 kg
Spirits 10 litres
Intermediate products (e.g. port and sherry) 20 litres
Wine (including 60 litres sparkling) 90 litres
Beer 110 litres

http://tinyurl.com/88kyo

pr
kochane dziewczyny...kurcze nie mogłe sie doszukac jakiegos konkretnego forum aby teraz pogadać o au pair... macie może minutke i czy mozecie mi poleci DOBRE biuro :) Karina Poznań
Oficjalnie można wysłać w przesyłkach pocztowych tylko 50 szt.papierosów.I to jest odpowiedz poczty brytyjskiej po wysłaniu do nich maila z zapytaniem.Nieoficjalnie jednak wysyłam po kartonie co tydzień prawie do kolegi i zawsze dochodzą te papierosy.Jednak jakby ktos tam się doczepił to może taką ilość skonfiskować.A jeszcze jedno!Niech nikomu nie przyjdzie do głowy żeby wysyłać po np.10 kartonów.Znam przypadek,że kolega wysyłał koledze po aż 10 kartonów w jednej przesyłce!To wszystko dochodziło.Tak kilka razy i nic się nie działo.Po 2 czy 3 msc.temu odbiorcy w Angli przyszło wezwanie do zapłacenia wysokiej kary za coś takiego.6500 Funtów!!!A więc okazuje sie że odpowiednie służby skrzętnie notują ile i kto dostaje tych papierosów.
http://www.mf.gov.pl/sluzba_celna/dokument.php?dzial=531&id=32786
http://www.euroinfo.org.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=97&Itemid=52rni wszystko jasne
To moze ktos napisac ile mozna w paczce wyslac wkoncu tych papierosow??ile w mieisacu moze wyslac jedna osoba??
czy orientuje sie ktos jak jest z holandia, czy moge np wyslac 10 wagonow kazdy osobno?i czy sie dowala do tego?
Z tego co ja wiem.. to poczta lepiej nie wysylac.. tez swego czasu wysylalam tzn w 2005 roku nawet 8 paczek po 40 papierosow i wszystko dochodzilo..
ale w tym roku zaczelismy wysylac znajomym.. i wyciagalismy papierosy z paczuszek zawijalismy w taka folie perforowana.. bo na poczcie sie juz pytaja czy to przypadkiem nie papierosy.. 2 razy tak wyslalismy wszystko doszlo.. z tym ze pani powiedziala ze jak sie wysyla cygary to nie zawsze moga dojsc bo kradna.. i faktycznie nastepna paczka juz nie doszla.. potem kolejna zostala zatrzymana.. a kolega dostal list ze jak chce odebrac paczke to ma sie zglosic do jakiegos biura i zaplacic kare .. i jak jeszcze raz ktos mu wysle papierosy to moze dostac naprawde duza kare!
Dzisiaj jest artykul na interii.
Brytyjskie władze celne (HMRC) poinformowały o wprowadzeniu nowych przepisów, oznaczających w praktyce, że wysyłanie z Polski do W. Brytanii papierosów i alkoholu w prywatnych paczkach pocztowych przestało się opłacać.
Rozporządzenia, o których HMRC oficjalnie poinformował w komunikacie z czwartku, obowiązują od 19 lipca, gdy mocy prawnej nabrała ustawa finansowa (tzw. Finance Bill 2007).
Nowe rozporządzenia oznaczają, że na wysyłającym papierosy lub alkohol w przesyłce z zagranicy do W. Brytanii ciążyć będzie obowiązek wykazania, iż zapłacił podatek akcyzowy według brytyjskiej stawki. Paczka z papierosami wysłana bez deklaracji o uiszczeniu brytyjskiej stawki akcyzy będzie konfiskowana, choć w pewnych okolicznościach (jeśli wysyłana jest do kogoś pierwszy raz) może zostać zmagazynowana i wydana odbiorcy po zapłaceniu akcyzy i kary.
A właśnie że 200 szt. to też nieprawda! Właśnie dzisiaj tj. 16.07.08 odebrałem liścik z angielskiego urzędu celnego że moja paczka została zatrzymana i dostałem 3 opcje do wyboru. ale pierwsza jest najlepsza kara 45,5 funta! Za jeden karton!!! Kogos tam pogięło!!! Niech sobie palą do woli!!! Pozdrawiam wszystkich
zapraszam na serwis www o fajkach i papierosych, www.papierosy.co.uk pewna wymiana dla mieszkających w Anglii :)
ja kiedys pytalam na lotnisku celniczki powiedziala ze 4 wagoniki i zawsze tak przewoze nikt narazie sie nie doczepil teraz beda wiezli moji rodzice na swieta zobaczymy bo teraz terz sie boje jak piszecie ze po jednym.
Turystyczne zakupy w krajach trzecich.

Towary nabyte w krajach trzecich , przywożone na teren Wspólnoty Europejskiej , obciążone są cłem i podlegają kontroli celnej.

Jednak podróżni korzystają ze zwolnienia celnego , pod warunkiem, że przywóz towarów znajdujących się w ich bagażu nie ma charakteru handlowego, a łączna ich wartość nie przekracza 175 euro w przypadku osoby dorosłej i 90 euro w przypadku osoby poniżej 15 roku życia.

W odniesieniu do towarów akcyzowych obowiązują dodatkowo normy ilościowe według następujących limitów na jednego podróżnego;

· wyroby tytoniowe: 200 szt. papierosów lub 100 cygaretek lub 50 cygar lub 250 g tytoniu,

· spirytus i wyroby alkoholowe:

- wyrobów spirytusowych – 1 litr lub

- innych wyrobów alkoholowych ( koktajli, aperitifów, itp.)

o zawartości alkoholu do 22 % - 1 litr

- oraz wina niemusujące - 2 litry

Uwaga: zwolnienie z cła w/w towarów nie jest udzielane podróżnym poniżej 17 roku życia.

Ponadto podróżny może przywieźć nie więcej niż 50 ml perfum i nie więcej niż 250 ml wód toaletowych, a produktów leczniczych- tylko w ilości przeznaczonej na własne potrzeby.

Jeśli wartość przywożonych towarów , innych niż objęte ograniczeniami wyroby akcyzowe, wyniesie więcej niż 175 euro, ale mniej niż 350 euro, trzeba będzie zapłacić cło w zryczałtowanej stawce 3,5% oraz należny podatek VAT. A gdy przekroczy pułap 350 euro – celnicy wyliczą cło i podatek wg odpowiednich stawek określonych w taryfie celnej.

Turyści powracający z krajów trzecich podlegają odprawie celnej na granicy Wspólnoty. Gdy podróżują samolotem – na lotnisku po przylocie .

Zakupy w krajach Wspólnoty.

Turyści poruszający się po terytorium wspólnoty Europejskiej nie podlegają odprawie celnej. Nie oznacza to jednak, że mogą przewozić towary bez żadnych ograniczeń i kontroli .Zwłaszcza jeśli chodzi o zakupy towarów akcyzowych.

Obywatele UE mogą przewozić z jednego kraju Unii do drugiego papierosy i alkohol, pod warunkiem, że przeznaczone są na użytek własny. Za ilość niehandlową uznaje się;

- 800 szt papierosów,

- 400 szt cygaretek /cygara ważące nie więcej niż 3 g każde/

- 200 szt cygar,

- 1 kg tytoniu,

- 10 litrów wyrobów spirytusowych,

- 20 litrów wyrobów pośrednich / np. likierów /,

- 90 litrów wina /w tym 60 litrów szampana/

- 110 litrów piwa.

I taką ilość wyrobów tytoniowych i alkoholowych może przywieźć do Polski podróżny, pod warunkiem, że ukończył 17 lat.

Uwaga: Do Austrii, Niemiec, Szwecji, Wielkiej Brytanii i Irlandii można wwieźć z Polski max. 200 szt. papierosów. Kraje te wynegocjowały okresy przejściowe na limit papierosów przywożonych przez podróżnych z Polski.

Jadąc np. do Włoch drogą lądową trzeba uwzględnić konieczność przejazdu przez terytorium Austrii i pamiętać, że Polacy mogą wwieźć do tego kraju max. 200 szt. papierosów.
Mam pytanko bo już nic nie rozumiem. Chciałabym zabrać do Anglii 1 karton fajek i 0,5 kg tytoniu czy mogę tyle, czy muszę wybrać albo tytoń albo papierosy?
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Studia językowe

»

Studia językowe

Zostaw uwagę