wyjazd do szwecji

Temat przeniesiony do archwium.
Cześć mam pytanie. Marzy mi się praca w Szwecji i chciałem się dowiedzieć ile pieniędzy na początek muszę mieć aby przeżyć tam miesiąc w razie czego.
A może jest tu ktoś kto wyjechał z żoną i z dzieckiem na stałe.
Interesuje mnie ile kosztuje tam najem mieszkania i ile można tam przeciętnie zarobić.
Bardzo proszę o kontakt mój e-mail: [email]
Jesli nie znasz szwedzkiego to nie masz szans na pracę. Wiem, że jedna osoba powinna miec ok. 3 tys na miesiąc żeby przezyć.
Mieszkasz w Szwecji??
tak, a co myslales?
Witam i skoro mieszkasz w Szwecji-to mam do Ciebie pytanie? Jedziemy tam w wakacje-ja i moj chlopak-on sie zalapal na praktyki i zabiera mnie ze soba. Ja znam angielski biegle, ale niestety szwedzki-wcale.....Czy myslisz, ze naprawde nie mam zadnych szans na jakakolwiek prace? Nawet sezonowa?
To bzdety. Pracowalam w Szwecji rok temu!!! Wcale nie potrzeba znac jezyka szwedzkiego, bowiem wystarcza w zupelnosci jez. angielski. 80% Szwedow mowi doskonale po ang. A co do aksy warto miec min. 600 € pozdrawiam i na listosc boska ludzie nie udzielajcie rad jezeli sami nie byliscie i przestanicie byc tacy zawistni i dolujacy wszystkich dookola. Fakt w PL ciezko jest z praca, ale to ni powod zeby dolowac innych przed wyjazdem za granice, zakladajac, ze odrazu im sie nie uda, nie powiedzie, nie zarobia, co za tepy narod!!!
Serdeczne dzieki za kilka miłych słów. A czy mogłabyś nieco przyblizyć okoliczności tego Twojego wyjazdu? Na jak długo pojechałaś? Jak szukałaś pracy, jak długo? Jaka to była praca? i takie tam tzw. niezbędne informacje. Ja jadę z moim chłopakiem, który ma już załatwione praktyki, a mieszkać będziemy na poczatku u jego dalekiej rodziny. No ale chciałabym się wcześniej od kogos dowiedzieć czy mogę ten wyjazd potraktować w celach zarobkowych, czy poprostu nastawić się na wakacje-bo nie ma szans, a niech facet zarabia;-)

Pozdrawiam serdecznie
nie mieszakm w Szwecji i byłabym wdzięczna, żeby nikt nie podszywał sie pode mnie.
Mam rodzine w Szwecji i wiem jak sytuacja wygląda. Bezrobocie mają niskie, ale pracodawca woli zatrudnic bezrobotnego szweda niz cudzoziemca. Moja ciocia mimo że ma obywatelstwo szwedzkie przez rok szukała pracy....Ale tez zależy o jakiej pracy mówimy...czy gdzies w biurze a moze w lesie...
założe się Joanna84 ze pracowałas przy zbiorze jagód i mieszkałas w jakims domku letniskowym, bo bez znajomości szwedzkiego cięzko znależc pracę, nawet sprzataczka musi znac ten język!
A co do pięniedzy, jeśli chcesz wynając mieszkanie i przeżyć ten okres podczas którego szukasz pracy -3 tys na miesiąc trzeba mieć...niestety Szwecja jest drogim krajem...u nich spodnie po przecenie kosztują tyle ile u nas spodnie przed przeceną, ale to taki mały przykład.

pozdrawiam
JOANNA 84 jesteś O.K!! Tkich ludzi brakuje w tym kraju!! Śwęte słowa tam napisałaś! POPIERAM wszystko co napisałaś, bo napisałaś świętą prawde!! A ludzie zamiast sobie pomagać robią wręcz odwrotnie-taki naród!!!! POZDRAWIAM!!!
Zgadza sie, ze Szwecja to drogi kraj i maja generalnie wysokie ceny, ale nie zgodze sie do ciuchow!. Tam po przecenie ciuchy sa o wiele tansze niz w POlsce. Np. 20-25 zl za spodnie w sklepie fajowym (pewnie masowym bo Kapphal czy H&M, ale zawsze).

Co do pracy, to jej znalezienie jest mozliwe, tym bardziej teraz jak mozemy tam pracowac legalnie. Oczywiscie Szwedzi chetniej patrza na ludzi ze znajomoscia szwedzkiego, ale tgweo jezyka mozna sie nauczyc dosc latwo.
Zycze powodzenia tym co sie wybieraja tam do pracy,
Kociamama.
Czy ktoś może mi powiedzieć w jakich regionach Szwecji jest najlepiej szukać pracy przy zbiorach?? Wybieram się tam w ciemno dlatego każda informacja będzie cenna!!
Hej mikrus ja z moja panna tez sie wybieram do Szwecji.jak co to pisz [email]
czesc mozesz mi napisac gdzie i w jaki sposob twoj chlopak dostal praktyki,jestem bardzo ciekawa?
oczywiście że w Szwecjii nie musisz znać szwedzkiego.Pracując na czarno mozna zarobić ok.50 SEK tj ok25zł/h,zależy jaka praca Cię interesuje.Natomiast wynajem mieszkania jest b.drogi jedzenie zresztą tez.POdam Ci przykładowo że chleb kosztuje ok10zł obiad w badziewnej restauracj 40zł i więcej.Najlepiej jechać do pracy w pare osób,i wziąść jak najwiecej jedzenia z POlski(choc promocje w szwedzich sklepach sie zdarzaja i wtedy ceny sa optymalne)Ja jezdze do SZwecji co roku ale tylko na wakacje nie do pracy wiec nie wiem ile moze kosztować wynajem mieszkania.Proponuje Ci porozmawiać przez Skype ze Szwedami i się wszystkiego dowiedzieć(Szwedzi bardzo dobrze znają ang)pozdrawiam
Gratulacje za madre slowa. Zawisc i zadrosc nas Polakow jest okropna.Czemu Turcy czy inne narodowosci w obcym panstwie pomagaja sobie nawzajem i okazuja tyle zyczliwosci. A my? Polacy skad tyle nienawisci? Nie potrafimy sobie pomoc nawzajem, malo tego jeszcze potrafimy zrobic wszystko aby skrzywdzic innych. To jest podle. Ja bylem w Szwecji, malowalismy domy i spotkalem sie z wielka zyczliwoscia malo tego nikt z nas nie znal jezyka szwedziekiego, tylko troszke angielski. To bylo na polnocy. To wlasnie Szwedzi okazali nam wiele zyczliwosci i zrozumienia.Ale to prawda ze mamy opinie nie zbyt dobra. Co do zbiorow to chyba najlepiej oplaca sie zbierac niurtona ktory rosnie na polnocy Szwecji i to w bagnach, al to tylko w sierpniu. Teraz tylko borowka ale czy to sie oplaca to nie umiem powiedziec. Slyszalem rozne opinie na ten temat ale widzialem Polakow ktorzy mocno sie przez to zawiedli. Apeluje do nas Polakow. Badzcie zyczliwi, pomozcie drugiemu jak jest w potrzebie moze Ty rowniez bedziesz potrzebowal pomocy. Zmieniajmy ten zly wizerunek Polaka za granica. Pozdrawiam
zbiory czego? borowki i niurton na polnocy okolice Storuman, Advisjaur. Jesli chodzi o inne to nie wiem dlatego nie pisze. Wiem ze sa truskawki ale czy o tej porze? Pozdrawiam. powodzenia i szczescia w Szwecji
jasne ze truskawki to koniec czerwca poczatek lipca, ludzie...
hello, post o praktykach byl ze stycznia...
a ty widze ze szwecji piszesz, jak sie zyje? daj znac na [email] - ja obecnie w Finlandii urzeduje, ale do Sztokholmu sie przenosze w styczniu
masz pewnosc ze truskawki na [popcatku lipca, np w hiszpanii zaczyna sie zbierac w lutym, od razu Ludzie ?
to ze nie wiem jaki klimat w szwecji na truskawki to od razu Ludzie ;;;
gratuluje inteligencji
Studentka. Szukam pracy w szwecji przy zbieraniu truskawek albo innych owoców. Znam dobrze angielski i ucze sie rok szwedzkiego ;) Za jakes linki, kontakty z gory dzieki. [email]
Szukamy pracy w Szwecji na lipiec-sierpień,oferty albo chociaż namiary na firmy potrzebujące teraz sezonowych pracowników. Wyjeżdżamy już w przyszłym tygodniu a nie chcielibyśmy jechać w ciemno, jeśli ktoś może pomóc podaję moje [gg] email: [email]
Temat przeniesiony do archwium.

Zostaw uwagę