Podatki w UK

Temat przeniesiony do archwium.
Jeżeli ktoś z Was ma jakieś informacje na temat płacenia podatków w UK - mam namyśłi konkretnie problem podwójnego opodatkowanie (po powrocie do Polski trzeba zapłacić wyrównanie - całkiem spore, biorąc pod uwagę fakt, że zarabiając w UK 1000 funtów miesięcznie, tam jestem w najniższej stawce podatkowej, a w Polsce mnożą mój 1000 funtów x 6,10 zł i oto jestem bogaczem i jestem w Polsce w najwyższej stawce!!!)

Dzięki za informacje
No wlasnie! Ja takze mam ten problem!

Zwlaszcza, ze jestem tutaj na kontrakcie AU PAIR i dowiadywalam sie w Polsce (bylam na Wielkanoc), ze z tego smiesznego kieszonkowego tez bede sie musiala rozliczyc! :( No i wlasnie te smieszne kieszonkowe urosnie mi w Polsce do niezbyt malych rozmiarow (relatywnie).

A zeby bylo smieszniej, to jak dostaje wynagrodzenie co tydzien, zalozmy w piatek to w kazdy piatek musze sparwdzic jaki jest kurs funta i wedlug niego sie rozliczac potem! Tak mi powiedziala babka w urzedzie skarbowym! Paranoja jakas!

A poza tym to mnie to starsznie wkurza, bo skonczylam studia w Polsce i przyjechalam tutaj, bo nie chcialam pracowac za 600 zlotych miesiecznie, zwyczajnie zwialam, a teraz jeszcze sie okazuje, e i tak bede musiala oddac mojemu ukochanemu krajowi swoja kase!

Wiec dolaczam sie do tego pytania baaardzo, jesli ktos mial juz jakies doswiadczenia z tym zwiazane to bede bardzo wdzieczna jesli sie tym podzieli!
up!
UP!
Hej!

Aupair to nie praca a kieszonkowe to nie salary wiec nikt nie bedzie Ci kazal placic od tego podatku ani w UK ani w Polsce!!! Chyba ze zatrudniaja Cie na kontrakt jako self-employer to wtedy sama bedziesz musiala odprowadzac podatek.
Hej!

Jesli nie chcesz placic podwojnego podatku musisz podjechac do najblizszego twojego miejsca pracy Inland Revenue (ja bylam na Elephant&Castle bo tam sa wyjatkowo pomocni mimo ze to nie moj rejon) i poprosic o form P86. Wypelnic go i oddac spowrotem - oni za Ciebie wysla. Wpisac najlepiej date pierwszego wjazdu do UK, bo wtedy polski US moze Ci podskoczyc. Albo jest inna mozliwosc - wymeldowac sie w Polsce i zmienic adres w dowodzie na UK. Ja zrobilam i jedno i drugie. Drugiego sposobu nie polecam jezeli pracujesz tutaj tylko sezonowo.

Pozdrawiam i powodzenia
jakie wyrownanie?o co chodzi?
a kto wam moi drodzy sie kaze w polsce(czy gdziekolwiek)z tej kasy rozliczac?ja z niczego sie nie rozliczalam (bylam m.in au pair)
wymeldowac sie?a ktos z rzadu was sledzi ze wie ze jedziecie za granice pracowac?niby skad oni sie o tym maja dowiedziec.hmm
Co do rozmowy o podatkach to wlasnie przypomnialo mi sie ze zapomnialam sie rozliczyc w UK.hmm ciekawe co mi zrobia ,mam nadzieje ze wsadza do wiezienia gdzie bedzie wideo ,komputer ,biblioteka i bede dostawala kieszonkowe ahahaha
Heh widze,ze pracujesz w UK a 'guzik' wiesz jak tutaj wszystko funkcjonuje. Do Twojej wiadomosci : tutaj nie musisz rozliczac sie co roku tylko raz na 6 lat i to lezy tylko i wylacznie w Twoim interesie, bo nadplacasz podatek - pierwsze zarobione L4615 jest zwolnione od podatku, nastepne do okolo L22.000 jest objete 10% podatkiem. Czyli rocznie tracisz okolo L500 - L 1000 funtow, albo i wiecej.
Aha polski US juz zaczyna scigac ludzi, ktorzy pracowali tutaj sezonowo rok temu. A poza tym w 2006 bedzie polaczona baza podatkowa w UE.
Uzupelniam pewne luki i podaje kwoty na rok 2005/06 (od 5.4.05 - 4.4.06)
Zeby miec pieniadze wolne od podatku potrzebny jest 'tax code'. Wtedy wolne jest £4895, kwota podzielona na 52 tyg, tz na kazdy tydzien mozna zarobic okolo £94. Za nastepne £2090 (podzielone na 52 tyg) placi sie 10% podatku (tz na nastepne £40 na tydzien - £4 podatku). A reszta zarobku do kwoty £32,400 (podzielona na 52 tyg) ma 22% podatku. Jak sie pracuje to pracodawca ma obowiazek obliczac podatek i ta kwote odciagac. Jest calkowicie inna situacja jak sie nie ma Tax Code - wszystkie pieniadze podlegaja 22% opodatkowaniu.
Jak pracownik ma tylko jedna prace (i dochody), a podatek jest odciagany jak wyzej, to nie ma obowiazku sie rozliczac.
Proponuje sobie poczytac http://www.networkpl.com/modules.php?name=News&file=print&sid=13558
Jezeli zarabiasz w UK 1000 funtow miesiecznie to bron Boze nie wracaj do Polski!!!!!
Co to jest p86??? Mozesz napisac troche wiecej na ten temat???
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Programy do nauki języków

»

Praca za granicą