Napisanie o chęci wyjazdu i dodanie swojego wieku, rzadziej imienia - to za mało. Jeśli iść z kimś w poważny bój, trzeba być możliwie pewnym, że osoba stojąca obok mnie jest godna zaufania.
Wnioskuję, że wiele osób piszących tutaj nie wie niestety o czym pisze i tak jak łatwo przychodzi samo pisanie tak samo trudno przychodzi im realizowanie postanowień. Wynikać to może z 'sezonowego' podejścia do wielu spraw, gdzie stanowisko uzależnione jest od tego jak dziś zaświeci słońce i powieje wiatr. Część nie ma świadomości, że zrezygnuje w obliczu możliwości czyli - kiedy piszę, nawet nie wydaje mi się to realne, ale pomarzyć można bo to przyjemne, więc? Piszę dalej... Nie! Kolejnym elementem jest strach, który paraliżuje w obliczu nowej i nieznanej sytuacji. Ludzie tak samo boją się porażek jak i sukcesów ponieważ obie sytuacje są zmianą tego co do tej pory.
Powyższe kwestie powodują, że przed wyjazdem w grupie trzeba się możliwie dobrze poznać, aby zminimalizować ryzyko wpadki. Nie do przyjęcia jest robienie czegokolwiek na zasadzie 'jakoś to będzie' i w ciemno. Taka taktyka sprawdza się tylko w przypadku błędów statystycznych - nie można liczyć na znalezienie się w tym zakresie wartości z góry.
Proponuję utworzyć schemat - wizytówkę i ujednolicić interfejs dodawania ogłoszeń o chęci wyjazdu w grupie. Może to być wstęp do dłuższej znajomości, gdzie na pewnym etapie może zapaść decyzja - Tak To Oni I Chcę Z Nimi Wyjechać. Wizytówka ma zwięźle ale jednak zawierać możliwie dużo informacji, na podstawie których podejmowana jest decyzja - pasuje mi / nie pasuje i szukam dalej. Porządek w aktach musi być bez względu na ustrój, dlatego proponuję schemat:
1.
Imię
2.
Obszar zamieszkania / kontaktu (w tym większe miasta) - czyli jeśli mieszkam w Warszawie podaję: Warszawa, Mińsk Mazowiecki, Siedlce (większe miasta, mniejsze z obszaru, na którym można by się swobodnie spotkać nawet
face2face kiedyś)
4.
Wykształcenie / kursy - pozwoli ocenić wbrew pozorom nie szansę czy perspektywę, ile zainteresowania osoby. Ważnym jest czy za ścianą dudnić będzie techno czy jednak muzyka.
5.
Doświadczenie zawodowe - nie tyle co robisz, ile jak długo to robisz. Jeśli okaże się, ze zmieniasz pracę co 4 miesiące, mam prawo obawiać sie o stabilność podejmowanych przez Ciebie decyzji i motywację.
5.
Doświadczenie w pracy za granicą / wyjazdy / kontakty
6.
Język / Języki
7.
Preferowane sektor zatrudnienia - być może utopia na początek, ale pozwoli określić, czy osoba ma charakter konformisty - biorę co dają i wegetuję pozbawiając się złudzeń, topiąc się w libacji po pracy bo świat na trzeźwo i tu jest równiez nie do przyjęcia. Czy jednak biorę i zaciskam zęby z nadzieją, że będzie lepiej bo mam plan.
8.
Deklarowane zainteresowania - czyli czy mamy do czynienia z Harrym Potterem, fanka Roberta Pattinsona a może jednak Scorsese albo sportowiec (przynajmniej nie pali).
9.
Czego nie lubię u innych ludzi - tutaj trzeba dobrze przeanalizować, czy wszystko co napiszę nie tyczy się mnie i w rzeczywistości wypisałem wszystko co chciałbym zmienić w sobie a nie w innych ludziach (projekcja - jeden z psychologicznych mechanizów obronnych)
10.
Moje wady - im więcej tym lepiej bo mniej niespodzianek potem, +2 pkt do skillu za szczerość
11.
Motywacja - dlaczego chcę wyjechać. Być może najważniejszy punkt, który pozwoli mocno zarysować osobowość nieznanej dotąd osoby.
12.
GG / email - zostawienie w Internecie 'na wierzchu' swojego numeru telefonu jest niepoważne, czyli to też informacja o tej osobie.
Wypisujemy w punktach dla porządku a nie rozprawkę czy esej.