1.Będę kierowcą samochodu który nie jest mój oraz nie jest na mnie
zarejestrowany. (W jaki sposob udowodnisz ze jego po prostu nie ukradles?)
niż standardowy NI w Self Employment.
NI - dotyczy czegos innego, samochod to osobne ubezpieczenie - (tak samo jak w Polsce, to, ze placisz ZUS nie znaczy, ze twoj samochod jest ubezpieczony)
2.Czy jesli od 3 miesięcy dostaję czeki z tej samej firmy w której pracuję na czarno i zarejestruje swoją działalność i wciąż bedę dostawał czeki z tej samej firmy to czy nie będzie to jakim problemem oraz co z podatkiem za poprzednie miesące. Czy suma zarobionej kwoty będzie wliczona do kwoty 5035funtów zwolnionej z podatku w skali roku.
Ale jak pracujesz na czarno, to chyba nie dostajesz paylipow, i napewno TAX i NI nie sa odliczane od zarobkow. Pomysl troche.
3. Swoje wynagrodzenie dostaję w fornie czekow. Czy posiadając swoją działalność bede musiał wystawiać rachunki mojemu szefowi, aby moc
odebrac wyplatę.
A jak inaczej wyobrazasz sobie - self-employed to jest tak jak firma, przeciez nie oczekujesz ze szef bedzie Ci placil jak pracownikowi.
4. Co można sobie odliczyc od podatku w SELF EMPLOYMENT. 'trawelke' (o czym Ty mowisz tutaj?) i czy Rope rowniez (ale to nie jest TWOJ samochod) Pomysl, czy ktos inny moze odliczac tez za rope ktora uzywa w pozyczonym samochodzie.