Self Employment--> KIEROWCA?

Temat przeniesiony do archwium.
Witam. Uprzejmie proszę o doradzenie mi w pewnej sprawie! Od 3 miesięcy jestem kierowcą w pewnej firmie. Chciałbym zalozyc SELF EMPLOYMENT. Natomiast nie jestem pewien czy jako kierowca będę potrzebował dodatkowych certyfikatów oraz uprawnień.
Mianowicie:
1.Będę kierowcą samochodu który nie jest mój oraz nie jest na mnie zarejestrowany. Czy w takim przypadku będę musiał mieć osobne ubezpieczenie niż standardowy NI w Self Employment.
2.Czy jesli od 3 miesięcy dostaję czeki z tej samej firmy w której pracuję na czarno i zarejestruje swoją działalność i wciąż bedę dostawał czeki z tej samej firmy to czy nie będzie to jakim problemem oraz co z podatkiem za poprzednie miesące. Czy suma zarobionej kwoty będzie wliczona do kwoty 5035funtów zwolnionej z podatku w skali roku.
3. Swoje wynagrodzenie dostaję w fornie czekow. Czy posiadając swoją działalność bede musiał wystawiać rachunki mojemu szefowi, aby moc odebrac wyplatę
4. Co można sobie odliczyc od podatku w SELF EMPLOYMENT. Trawelke ! i czy Ropa również.
Pozdrawiam Slawek
1.Będę kierowcą samochodu który nie jest mój oraz nie jest na mnie
zarejestrowany. (W jaki sposob udowodnisz ze jego po prostu nie ukradles?)
niż standardowy NI w Self Employment.
NI - dotyczy czegos innego, samochod to osobne ubezpieczenie - (tak samo jak w Polsce, to, ze placisz ZUS nie znaczy, ze twoj samochod jest ubezpieczony)

2.Czy jesli od 3 miesięcy dostaję czeki z tej samej firmy w której pracuję na czarno i zarejestruje swoją działalność i wciąż bedę dostawał czeki z tej samej firmy to czy nie będzie to jakim problemem oraz co z podatkiem za poprzednie miesące. Czy suma zarobionej kwoty będzie wliczona do kwoty 5035funtów zwolnionej z podatku w skali roku.
Ale jak pracujesz na czarno, to chyba nie dostajesz paylipow, i napewno TAX i NI nie sa odliczane od zarobkow. Pomysl troche.

3. Swoje wynagrodzenie dostaję w fornie czekow. Czy posiadając swoją działalność bede musiał wystawiać rachunki mojemu szefowi, aby moc
odebrac wyplatę.
A jak inaczej wyobrazasz sobie - self-employed to jest tak jak firma, przeciez nie oczekujesz ze szef bedzie Ci placil jak pracownikowi.

4. Co można sobie odliczyc od podatku w SELF EMPLOYMENT. 'trawelke' (o czym Ty mowisz tutaj?) i czy Rope rowniez (ale to nie jest TWOJ samochod) Pomysl, czy ktos inny moze odliczac tez za rope ktora uzywa w pozyczonym samochodzie.
1.Będę kierowcą samochodu który nie jest mój oraz nie jest na mnie
zarejestrowany. (W jaki sposob udowodnisz ze jego po prostu nie ukradles?)
niż standardowy NI w Self Employment.
NI - dotyczy czegos innego, samochod to osobne ubezpieczenie - (tak samo jak w Polsce, to, ze placisz ZUS nie znaczy, ze twoj samochod jest ubezpieczony)

Ale jak pracujesz na czarno, to chyba nie dostajesz paylipow, i napewno TAX i NI nie sa odliczane od zarobkow. Pomysl troche.

3. Swoje wynagrodzenie dostaję w fornie czekow. Czy posiadając swoją działalność bede musiał wystawiać rachunki mojemu szefowi, aby moc
odebrac wyplatę.
A jak inaczej wyobrazasz sobie - self-employed to jest tak jak firma, przeciez nie oczekujesz ze szef bedzie Ci placil jak pracownikowi.

4. Co można sobie odliczyc od podatku w SELF EMPLOYMENT. 'trawelke' (o czym Ty mowisz tutaj?) i czy Rope rowniez (ale to nie jest TWOJ samochod) Pomysl, czy ktos inny moze odliczac tez za rope ktora uzywa w pozyczonym samochodzie.
sorry, cos sie stalo z komputerka.

Dalej, widze, ze bedziesz tylko jezdzil jako kierowca, mozesz tylko wystawiac rachunki za swoj czas a nie za to, ze uzywasz rope itd, bo to NIE JEST twoj samochod.
Drugie, idz do Tax Office i zapytaj o brochurke 'Self-employed', bo moze sie kiedys okazac, ze nie jestes self-employed, tylko dalej pracownikiem.
D R O G I T E R R Y !!! Wracając do tematu!
Pierwsza sprawa!
Obecnie nie mam zadnej umowy z tą firmą w której pracuje. Ale od 3miesięcy dostaję imienne czeki które realizuje na swoim koncie, jak i również payslipy z kwotą brutto! Wiec jesli od przyszłego miesiąca zostanę zatrudniony na legal i dostanę umowe, od zarobionej kwoty z pop[rzednih miesięcy prawdopodobnie będę mosiał zapłacic podatek. Typu kod podatkowy "BGR". Zgadza sie???
2. Jesli ty pozyczysz samochód od znajomego, jak udowodnisz ze go nie ukradleś?
Samochodem którym będę jezdził jest zarejestrowany na firmę w której pracuję lub z którą bym współpracował. Zgadza sie?
3. Hipotetycznie! Jesli bym zdecydował sie na SE wowczas od podatku który powinienem zwrócic do USkarb. moge odliczyc sobie koszty które niezbędne są do prowadzenia działalności.tj. odzież, travelke, kosztu biurowe np.komputer.
Biorąc pod uwagę ropę ( fakt nie wspomniałem wczesniej ) posiadam swój prywatny samochód osobowy. Będę mogł sobie odliczyć koszty zakupu ropy od podatku zgadza sie????. Lub w inny sposób zdobyć faktóry lub rachunki ( wiele osób tak robi ).
Jesli wiesz o czym myslę.

OBECNIE ZORIENTOWALE SIE ZE BEDE POTZEBOWAL POZWOLENIE NA SELF EMPL. JAKO KIEROWCA, ORAZ PRAWDOPODOBNIE BEDE MUSIAL WYMIENIC PRAWOJAZDY NA ANG!

Uprzejmie prosze o porade!!
pozdrawiam

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - tłumaczenia