studia a praca

Temat przeniesiony do archwium.
hejka,

czy jest ktos w stanie mi powiedziec czy sa jakies limity co do pracy studenta za granica?? zaczynam studia w anglii i na ulotce wyczytalam ze moge jedynie pracowac 20 godz tyg part-time. czy to prawda?? czy jednak moge praowac full-time skoro mam tak grafik ulozony i malo zajec ze starcza mi czasu na prace na pelen etat?

pozdrawiam
Czy przeczytalas, ale bardzo dokladnie ta ulotke jezeli chodzi o godz. pracy?
Napisz dokladnie, czy to odnosi sie do 'home students'?
w ulotce pisze: "there are some regulations that you should be aware of if you plan to work in the uk. firstly, it is advised not to work more than 20 hours as, after all, you are here to study" i to jest ulotka dla new european students a dowiedzialam sie dzisiaj ze powyzsze stwierdzenie odnosnie godz dotyczy sie tylko rodowitych anglikow no i tu mam problem.

studiuje na university of bedfordshire in luton . nie wiem w koncu czy moge pracowac wiecej niz 20 godz czy bedzie to w jakims problemem jesli spokojnie podziele czas na studia i prace.
generalnie to chodzi mi o to czy wplynie to jakos na moj kredyt studencki co wzielam na pierwszy rok i mam go splacac po ukonczeniu studiow jesli moje zarobki beda przekraczaly 9000 funtow rocznie chyba. jak to bedzie brane pod uwage. czy to co robilam podczas pierwszego roku studiow czyli ze pracowalam full time wplynie na splacanie kredytu czy w inny sposob to rozpatruja?
poszukaj gdzies, ile gross (brutto) musisz zarabiac, zanim zaczynasz splacac kredyt. Mysle, ze ok 15K, ale nie jestem pewna.
>>new european students a dowiedzialam sie dzisiaj ze
powyzsze stwierdzenie odnosnie godz dotyczy sie tylko rodowitych
anglikow.
...Jako obywatel EU masz takie same prawa/obowiazki jak rodowity Anglik.
Uni chce sie tylko ubezpieczyc, przed studentami, ktorzy nie daja sobie rady z nauka i praca.
Zapytaj sie w 'Students Union' albo 'Careers office' gdzie jest napisane, ze nie mozesz pracowac full-time.
wiec aby splacac kredyt po ukonczeniu studiow musze moj dochod roczny musi przekraczac 9 tys funtow (tak jest napisane na ulotce i wtedy pobieraja 9% w skali roku do splaty) a po 25 latach jst anulowana splata.
moim zdaniem to tylko sugestia zeby pracowac part time gdyz studiujac nalzey wiecej oswiecic czasu na nauke ale nie wiem.
>>musi przekraczac 9 tys funtow
...no to musisz upewnic sie, zeby zarobki nie przekraczaly tej kwoty.
ostatnio dostalam kalendarz ze student union i jesst tam napisane ze dla studento z uk i eu nie ma restrykcji co do godz pracy. jedynie ci nie z eu moga pracowac max 20godz.
pytanie to: skoro w umowei bylo ze pozyczke bede splacac po ukonczeniu szkoly to moge sobie normalnie pracowac i nie bedzie mi zadna rata odciagana z konta??? i czy jak skoncze szkole to wyciag za dochody bedzie brany z ostatniego roku podatkowego czy z tych kilku lat nauki???

pozdrawiam
>>nie z eu moga pracowac max 20godz....bo oni potrzebuja wiz, a to jest jedna z kondycji.
> Mozesz sobie normalnie pracowac. Po ukonczeniu, to, ze mialas pozyczke (i jej dane) beda wkodowane w twoj tax code i beda sciagane z kazdej wyplaty, ktora liczaco ja na skale roku, przekroczylaby ten limit.
nie do konca rozumiem...
pozyczke mam splacac po skonczeniu szkoly wiec teraz nie maja prawa mi odciagac kasy prawda bez wzg na to le pracuje?
>pozyczke mam splacac po skonczeniu szkoly ...TAK
>teraz nie maja prawa odciagac kasy...powinnas miec 'tax code'-jak nie masz to zalatw to. (Powinnien byc mniej wiecej 603L) Podatek i ubezp. bedziesz placila, jak twoje zarobki beda wyzsze od tych, od ktorych zaczyna sie placic.
ze podatek i ubezpieczenie bede placila to wiem. jestem w trakcie zalatwiania NINu w srode mam spotkanie. chodzilo mi tylko czy z aktualnej sumy jaka zarobie bede splacala pozyczke oprocz taxu i insurancu. moge sobie pracowac full-time i pozyczki poki co splacac nie bede. mam nadzieje.

dzieki za wszsytko terri
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Brak wkładu własnego