Super Memo - ocenianie

Temat przeniesiony do archwium.
Witam!
Mam zamiar zacząć naukę korzystając z Super Memo w wersji dla Windows. Do tej pory korzystałem ze strony internetowej. Mam pytanie: Czy są jakieś skróty klawiaturowe, odpowiadające oceną znajomości materiału? Przyznam, że ciągłe klikanie myszką jest z lekka denerwujące i zabiera sporo czasu.
Pozdrawiam!
Masz przyciski od 0 do 5, zadnych innych skrótów klawiaturowych nie potrzebujesz!

;)))
Ja mam z kolei inną uwage.Korzystam z SM Basic English od niedawna(chyba 3 dni) i przerobiłem prawie 1000 słów.Nieznane słowa pojawiały sie rzadko wiec szło szybko.Jest tylko jeden problem-mimo utrwalania po przerobieniu danej partii część słówek zapomniałem.Czy moge włączyć jakoś powtórke starego materiału czy musze czekać aż mi ją narzuci program.Coś zaczynam wątpić w jakość tego algorytmu.Zdaje sie że w "słownictwie" Profesora Henrego cwiczy sie równierz(tak czytałem) zastosowanie w zdaniach poznanych słówek-i to jest chyba TO-chociarz jeszcze sie nie poddaje z SM
Jeśli uczysz się dopiero 3 dni i przerobiłeś prawie 1000 słowek, to mam propozycję: zresetuj bazę i zacznij od początku ucząc się nie więcej niż 30-50 nowych wyrażeń dziennie.

Pamiętaj nauka z SuperMemo jest jak zakupy w Media Markt - NIE DLA IDIOTÓW!!!
No i na te 3 dni znalazło by sie może ze 100 nowych dla mnie słów wmieszanych w ponad 800 mi znanych.Tyle że system powtórek jak narazie podsówa mi liczby(one, two,seven...itd.), a słówek które mi sprawiały problem nie ma.Chyba że mimo tego że na początku znam wszystkie słówka to i tak mam "jechać" po te 30-50????????
cd.-dotego co jest wyżej :)

Takie jeszcze do SM pytanie-czy jesli chce powiedzmy przerobic 50 słów dziennie to lepiej zrobic to za jednym razem czy moge odpalac SM np. 4 razy dziennie-moze to nie jest wskazane.Jak narazie to odpalam je po kilka razy na dzień i po niecałych 3 dniach 1000 słów-prosze o rade doświadczonch uzytkowników
I to jest największy minus Super Memo. Nie pokazuje słów w zdaniach, a to wielki błąd. Dziwię się, że tego jeszcze nie zrobiono. Kiedyś wypuszczono płytkę FCE Words i tam były zdania. I to było bardzo dobre!
FCE WORDS WYMIATA!!
No cóż jeśli znasz tyle słów, to powinieneś wybrać inną bazę. pamiętaj jednak, że nie chodzi tylko o znajomość znaczeń słów, bardziej o ich poprawną wymowę. Ucz się 30-50 nawet tych, jak Ci się wydaje znanych słówek, ale powtarzaj je głośno i wyraźnie 20, 30 może nawet 100 razy. Nagrywaj swoje wypowiedzi i porównuj z głosem lektora. Wtedy okaże się, że na te 800 znanych Ci słów, umiesz wypowiedzieć 8.

A jeśli chodzi o organizację nauki, to zależy ona tylko od Ciebie. Ja zazwyczaj proponuję dwie sesje dziennie. Pierwsza, to przerobienie powtórek, druga to nauka nowych słów i wyrażeń.
Czy w kursie FCE dostępnym do kupienia w SuperMemo jest zestaw słówek do nauki, czy słówka były tylko w FCE Words w Rzeczpospolitej? I czy ktoś mógłby mi napisać mniej więcej, co znajduje się w tym kursie? Chodzi mi o coś w stylu spisu treści.
Witam. Ze względu na tragiczny stan konta bankowego poszukuję bazy Super Memo 2002 czy byłby ktoś uprzejmy przesłać czy będzie to już prawdziwym piractwem? Ona zajmuje chyba 6mb. Jak łamię zasady z góry przepraszam i więcej się nie powtórzę:)

Pozdrawiam

P
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa