First Steps - II CD

Temat przeniesiony do archwium.
Ufff - skończyłam w końcu pierwszy CD programu , ( piszę w końcu- bo na początku myślałam - że dużo szybciej mi to pójdzie ) zaczęłam drugą płytkę -i rozumiem- ze teraz korzystam z obu. Na CD z lekcjami 1-8 mam powtórki , a następnie powtórki z II CD - i nowy materiał ? I tylko zastanawiam się -czy z tej pierwszej płytki będę korzystać do samego końca nauki ? Czy po pewnym czasie powtórki z lekcji 1-8 skończą się ?
pardon me
jaki program?
First steps in English :)
Zasadą programu SuperMemo jest to, że nigdy nie kończy się nauka z żadną bazą. Ponieważ jednak każda powtórka odbywa się po coraz dłuzszym okresie, dojdzie do takiej sytuacji, że program zacznie wyznaczać powtórki co parę (nawet ponad 100) lat. Dlatego każdy użytkownik powinien przerywać pracę z bazą wtedy, gdy uważa, że tę opanował już zadowalająco.

Proponuje Ci, żebyś pracę z FSE1 skończyła, gdy skończysz wprowadzać nowe elementy z FSE2 i zaczęła pracę z FSE3. Uważam, że praca z więcej niż 2 bazami jest przesadą.
Dziękuję bardzo, tak zrobię jak radzisz. Bo właśnie zastanawiałam się jak to jest przy dalszej nauce - teraz tych powtórek jest mniej ( może zbieg okoliczności )- ale przcież nigdy się nie skończą . Faktem jest- że z tych wcześniejszych lekcji prawie wszystko pamiętam- więc powtórki trwają coraz krócej. Ale za to nowy materiał coraz trudniejszy dla mnie :(
>... teraz tych powtórek jest mniej (może zbieg okoliczności ) - ale przcież nigdy się nie skończą .

To nie jest zbieg okoliczności, to wynika z rachunku matematycznego. Przecież kazda kolejna powtórka następuje po dłuższym okresie czasu.

Dlatego ja pracując z bazami wielopłytowymi stosuję metodę, która wcześniej Ci podałem. First Steps in English składa się z trzech płytek, The Next Steps to English z dwóch. Razem będzie ich pięć. Trudno mi sobie wyobrazić nauke z pieciu płytek.

W przypadku nauki z dużych baz jednopłytowych (np. Speedup!) radziłbym uczyć się dopóki liczba dziennych powtórek nie ustabilizuje się na poziomie pięciu.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

CAE - sesja letnia 2005

»

Pomoc językowa