supermemo- dodawanie dżwięku

Temat przeniesiony do archwium.
Witam. Tworzę własne bazy słówek w supermemo. Zalezy mi, żeby zawierały dźwięk. Czy istnieje taka opcja? Bardzo proszę o pomoc.
Oczywiscie taka opcja istnieje. Dokładniejszy jej opis znajduje się w książce "Angielski z komputerem" Pawła Wimmera i Bogdana Kowalewskiego. Być może w sieci znajdzie się w najblizszym czasie podobna instrukcja. Poinformuję Cię o tym.
Ja uznałem dodawanie dxwieku za zbyt czasochłonne, na samo przeklejanie przykładów zdań z Collins Cobuld i innych źródeł poświęciłem wieeeeele godzin. Ja bym polecił Tobie wejść na www.antimoon.com , jest tam tabela zapisa transkrypcji IPA w kodzie ASCII ( litery ze zwykłej klawiatury) ja tak robię i myślę, że z tej transkrypcji całkiem nieźle czytam. Pozdro
Wprowadzanie nagrań dżwięku do bazy SuperMemo dla zaawansowanego użytkownika jest proste, ale jego opis, zwłaszcza na forum bez możliwości umieszczenia ilustracji, jest dość skomplikowany. Dlatego zanim odpowiem dokładniej zadam Ci dwa pytania.

1. Czy potrafisz umieścić w swojej bazie komponent (panel) dźwiękowy (taką 3-klawiszową klawiaturkę)?

2. Czy masz i potrafisz obsługiwać jakikolwiek procesor dźwiękowy (np. CoolEdit)?
Dziękję bardzo za odpowiedzi. Udało mi sie poradzić samej i nawet szybko mi idzie. Umieszczam panel dźwiękowy. Dwięk ze słownika przerabiam sobie w progarmie audiacity ( w ogóle polecam ten program, jest prosty w użyciu i szybki) i importuję.
Mam tylko jeden problem. Chciałabym mieć na przykład dźwiek tylko do odpowiedzi, ale kiedy umieszczę tylko jeden panel to program odtwarza słowko od razu ( przy pytaniu). Czy można jakoś powiązać dwięk z odpowiedzią? Na razie radzę sobie tak, ze mam jeden dwięk pusty i go wklejam przy pierwszym panelu, a dopiero ten właściwy przy drugim.
Jeśli na panel dźwiękowy naprowadzisz kursor i naciśnieszprawy klawisz myszy pojawi ci się menu kontekstowe. Zaznacz właściwe opcje.

Musisz też sprawdzić czy przypadkiem nie masz włączonego automatycznego odtwarzania dźwięku. Robisz to tak:

Naciśniej prawy przycisk myszy, gdy kursor jest na dowolnym punkcie tła. Znów pojawi Ci sie menu kontekstowe (tylko trochę inne), jeśli jest na nim zaznaczone AutoPlay, odznacz to i wszystko bezie OK!

Powodzenia.
Jeszcze raz dzięki na pomoc. Treraz wszystko działa ok. A moja kolekcja powiększa się. Dziwię się, że sama na to nie wpadłam. Pozdrawiam.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

CAE

Zostaw uwagę