SuperMemo, pierwsze kroki ;)

Temat przeniesiony do archwium.
Mam szereg pytań do zaawansowanych użytkowników SuperMemo :) Stosunkowo niedawno odkryłam tenże programik, więc ściągnęłąm (wiem ściąganie programów jest bardzo złą rzeczą) sobie SuperMemo XO, ściągnełam też pare baz, ale na tym się kończy nie potrafie ich w żaden sposób wgrać, swoich baz też niestety nie umiem tworzyć, czy muszę kupić oryginalne bazy typu: Angielski No problem + ??? Przepraszam jeśli te pytania są głupie, ale jestem całkowitym laikiem, dziękuje za wszystkie sensowne odpowiedzi :)
Co to jest "SuperMemo XO"? "XO" ??

----------------------------------------------------------------------
Anki - najlepszy program do fiszek i do tego darmowy :)
http://ankisrs.net
Oj "UX" wybacz ;)
Musisz podać dokładnie jakie bazy masz.

Jeśli chodzi o serię UX, to instalujesz po prostu SuperMemo UX a potem jakąś bazę na to. Wydaje mi się zresztą, że wystarczyłaby instalacja samej bazy, gdyż zawiera ona w sobie chyba także SuperMemo UX (ale mogę się mylić).

Pytanie jest następujące - czy twoje bazy są rzeczywiście do serii UX...? Bo możesz mieć SuperMemo UX i np. bazy do starszej wersji, tzw. Multimedialnego SuperMemo.

Dzięki za odpowiedź,ale szczerze powiedziawszy to nie mam pojęcia jakie mam bazy ściągnęlam z internetu " angielski no problem", i rozmówki ale bazy po ściągnięciu i rozpakowaniu, nie chca sie zainstalować, a program ich nie może wogóle wyszukać. Czy musze mieć orginalne bazy?
Musisz przeczytać instrukcję programu, tam jest wszystko wyjaśnione...(o ile bazy są do wersji UX, a nie starszej)
Jeśli to jest "angielski no problem" plus, to jest to wersja UX, a jeśli bez plusa, to wersja starsza "Multimedia SM".

Sprawdź, czy jest w nazwie "plus" albo +

Dzięki za rady, tak zrobię ;)
A znacie moze, jakieś strony z których można ściągać działąjące bazy do sm ux, bo każda którą dziś ściągnełam nie działała ;/
Cytat: nestalia
A znacie moze, jakieś strony z których można ściągać działąjące bazy do sm ux, bo każda którą dziś ściągnełam nie działała ;/

Nie ma profesjonalnych baz udostępnianych "za friko" do żadnej wersji SuperMemo. Można znaleźć jedynie amatorskie bazy do SuperMemo MSM. Najlepsze są na www.anglista.pl. Niesstety nie można ich przekonwertować na bazy działające pod UX.

Wprawdzie użytkownik MC_2 (przepraszam jeśli pomyliłem nick) potrafi to zrobić, ale nie wiem czy udostępnił to na forum.
Dziękuje za odpowiedż, mam jeszcze ostatnie pytanie do bejotki. Chcę zakupić baze do SM UX ale nie wiem który rodzaj wybrać " angielski no problem +" czy "extreme English multi 2010" który program polecasz? oraz czy w obu tych programach jest możliwość dodawania własnych słowek do baz.
Pozdrawiam
Ja bym kupiła extreme English multi 2011 (2011 to lepsza wersja niż 2010), ale to moje subiektywne zdanie.

A co do tworzenia własnej bazy, to żadne SuperMemo nie jest do tego dobre. Starsza seria "Multimedia SuperMemo" ma upierdliwy interfejs użytkownika, kupę błędów i jest strasznie niewygodna w użyciu. Nowsza seria UX jest właściwie dobra tylko dla gotowych baz. Tworzenie w niej swojej bazy jest równie upierdliwe, co w stare wersji "Multimedia SuperMemo".

Do tworzenia swoich baz polecam ANKI: http://ankisrs.net/index.html

Jest bezpłatny i bardzo miły w obsłudze, a poza tym cały czas ulepszany i rozwijany przez autora.

PS
Zaraz pewnie odezwie się bejotka i będzie Ci wciskał Supermemo... wrrrrr :(

Cytat: nestalia
Dziękuje za odpowiedż, mam jeszcze ostatnie pytanie do bejotki. Chcę zakupić baze do SM UX ale nie wiem który rodzaj wybrać " angielski no problem +" czy "extreme English multi 2010" który program polecasz? oraz czy w obu tych programach jest możliwość dodawania własnych słowek do baz.
Pozdrawiam

Już Ci odpowiedziałem na innym forum. Zacznij od najłatwiejszej i najtańszej bazy dla SuperMemo UX, którą jest "Mobilne rozmówki angielskie". Kosztuje ok. 20 zł. Jeśli ją przerobisz i będzie Ci odpowiadała, będziesz mogła wybrać "Angielski? No problem!" lub "Extreme English".
"Angielski? No problemI" to próba elektronicznego podręcznika, którego pierwowzorem był kasetowy kurs Dr Krzyżanowskiego "First Steps in English". "Extreme English" to zbiór wielu słówek uzupełnionych o głuche przykłady. Raczej nie polecam, o wiele lepsze było "Extreme" pod MSM.

Niczego nie wciskam Ci, odpowiadam na konkretne pytania. Espano czepia się mnie, tym razem przyjęła rolę pieska Anki. Stąd to Wrrr.

Możesz oczywiście skorzystać z jej rady, ale Anki nie udostępnia żadnej bazy która zasługiwałaby na ocenę nawet 3-.
edytowany przez bejotka: 09 kwi 2011
Dzięki wielkie, zacznę od mobilnych rozmówek ;)
Cytat: bejotka
Niczego nie wciskam Ci, odpowiadam na konkretne pytania. Espano czepia się mnie, tym razem przyjęła rolę pieska Anki. Stąd to Wrrr.

Możesz oczywiście skorzystać z jej rady, ale Anki nie udostępnia żadnej bazy która zasługiwałaby na ocenę nawet 3-.

1. Sugeruję czytać posty ze zrozumieniem, a może i okulary przydałyby się w tym wieku...
Napisałam wyraźnie "Do tworzenia swoich baz polecam ANKI

2. Ty natomiast już od dawna przyjąłeś rolę sługusa firmy SuperMemo na każdym kroku bezkrytycznie promując ich produkty, czy na to zasługują, czy nie...

Cytat: espano
[1. Sugeruję czytać posty ze zrozumieniem, a może i okulary przydałyby się w tym wieku...
Napisałam wyraźnie "Do tworzenia swoich baz polecam ANKI

2. Ty natomiast już od dawna przyjąłeś rolę sługusa firmy SuperMemo na każdym kroku bezkrytycznie promując ich produkty, czy na to zasługują, czy nie...

Ty powinnaś myśleć zanim coś napiszesz. Dla osoby, która zaczyna dopiero naukę z programami wspomagającymi ją, potrzebny jest program z dobrą przykładową bazą, a wśród tysiąca talii udostępnianych wraz z Anki takiej nie znalazłem.

Nazywasz mnie sługusem SuperMemo, widać nie rozumiesz moich postów, ja nie promuję Wszystkich baz SuperMemo, promuję SuperMemo MSM za łatwość tworzenia własnych baz ogromną różnorodnością możliwych ćwiczeń.

Przypominam też, że Anki prosi o dotacje, co rozumiem, Ale właśnie Ty namawiasz na robienie tych doacji. I kto tu jest sługusem?
. . . ja nie promuję Wszystkich baz SuperMemo, promuję SuperMemo MSM za łatwość tworzenia własnych baz ogromną różnorodnością możliwych ćwiczeń.

czyli najgorszą wersję SuperMemo, pełną błędów, z niewygodnym i nieintuicyjnym interfejsem użytkownika, napisaną w latach 90tych. To tak jakbyś promował Windows 98 i wmawiał ludziom, że jest najlepszy...

Przypominam też, że Anki prosi o dotacje, co rozumiem, Ale właśnie Ty namawiasz na robienie tych doacji. I kto tu jest sługusem?

Pokaż mi jakikolwiek mój post, w którym namawiałam kogokolwiek do robienia dotacji... Anki jest darmowym programem i nie trzeba za niego płacić.

Za SuperMemo trzeba natomiast płacić. To ty trolu namawiasz ludzi do płacenia wciskając im kit w postaci słabego, starego programu z interfejsem użytkownika z lat 90-tych, za który będą musieli zapłacić.

Koledzy z firmy na pewno cię sowicie wynagrodzą...
Rzeczywiście MSM jest programem z lat 90-tych, ale dobrze się sprawdza w systemach Windows XP oraz w Windows 7. Interface jest nienajłatwiejszy, ale dla kogoś, kto zna MS Ofice jest intuicyjny. Profesjonalne bazy do tego programu ustępują tylko bazom Profesora Henery'ego. Bazy użytkowników mogą być dużo lepsze.

Już wielokrotnie pisałem, że nie jestem w żaden sposób związany z firmą. Za krytykę SuperMemo UX raczej się obrażą.

Nikogo nie namawiam do kupowania programów SuperMemo. Podkreślam tylko ich wartość. Jeśli ktoś ma program używany kiedyś przez rodziców lub starsze rodzeństwo może go używać z pożytkiem.

Trola nie będę komentował. Z moich postów z pewnością skorzystało więcej osób niż z z wszystkich uwag zwolenników Anki, Mnemosyne i innch podróbek SuperMemo.
Rzeczywiście MSM jest programem z lat 90-tych, ale dobrze się sprawdza w systemach Windows XP oraz w Windows 7. Interface jest nienajłatwiejszy, ale dla kogoś, kto zna MS Ofice jest intuicyjny. Profesjonalne bazy do tego programu ustępują tylko bazom Profesora Henery'ego. Bazy użytkowników mogą być dużo lepsze.

Już wielokrotnie pisałem, że nie jestem w żaden sposób związany z firmą. Za krytykę SuperMemo UX raczej się obrażą.

Nikogo nie namawiam do kupowania programów SuperMemo. Podkreślam tylko ich wartość. Jeśli ktoś ma program używany kiedyś przez rodziców lub starsze rodzeństwo może go używać z pożytkiem.

Trola nie będę komentował. Z moich postów z pewnością skorzystało więcej osób niż z z wszystkich uwag zwolenników Anki, Mnemosyne i innch podróbek SuperMemo.

Tia..., a świstak siedzi i zawija je w te sreberka...

Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie