Nauka z Angielski? No Problem! - kilka pytań

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,
Od kilku miesięcy powtarzam materiał i uczę się nowego za pomocą Angielski? No problem! z pakietem Supermemo UX.
Moja nauka od kilku tygodni wygląda w taki sposób, że poświęcam czas w stosunku 1:3 między komputer z SM (1), a podręcznik, wkuwanie i listeningi (3) i wszystkim polecam taką metodę, ale muszę powiedzieć, że uczę się dość dużo 1-2 h dziennie w zależności od zmęczenia po pracy. W SUpermemo nie przerabiam więcej niż 30 jednostek/dzień.

Mam parę pytań w związku z tym kursem. -Nie wiem dlaczego nie ma żadnego info na początku książki jak się z tego uczyć ;)

1. Mam problem z wkuwaniem całych zdań - pod koniec każdego rozdziału znajduje się kilka zdań do tłumaczenia PL->ANG. Uznałem, że najłatwiej uczy mi się ze słuchu (w zasadzie powtarza). Czy istnieje jakaś metoda, aby wyciągnać te przetłumaczone zdania (NAG) na odtwarzacz mp3? Słuchanie takiego materiału byłoby mi bardzo przydatne, mozna powtarzać w dowolnej chwili. Na CD do tego kursu są tylko czytanki i nowe słownictwo, a mi właśnie brakuje tych zdań do tłumaczenia. Czy ktoś wie, w jaki sposób można to wyciągnąć z płyty, programu..? Zaznaczam, że mam oryginalny kurs.

2. Właśnie zacząłem 3 część tego kursu. Czytałem, że kurs sam w sobie jest bardzo dobry, ja chciałbym wiedzieć, czy skończenie/przerobienie tego kursu odpowiada jakościowo wiedzy wymaganej na egzaminie FCE, czy jest to mniej? Zgodnie z zapisami ukończenie kursu to poziom C1. Jak to się ma FCE? Zaznaczam, że nie chodzi mi o egzamin, bo do tego pewnie trzeba się wprost przygptywać, ale o poziom/jakość zdobytej wiedzy.

3. Będę musiał zacząć wplatać słownictwo techniczne do mojej nauki i myślę, że po przerobieniu 3 część ANP tak zrobię. Czy do tego Supermemo UX, będę w stanie wykonać następujący manewr:
a - przygotować listę 10 słówek ANG-POL
b - wyświetlać kolejno jednostki z poleceniem tłumaczenia POL-ANG
czyli zrobić kalsyczną bazę supermemo, bez dźwięku, zdań, ale na tej podstawie wkuwać słówka. Czy mogę to zrobić na SM UX tym, który dostałem z kursem ANP, czy muszę się zaopatrzyć w jakieś inne Supermemo?

4. Czy korzysta ktoś z kursów ANP lub ich odpowiedników na iPoda/iPhone'a? Fajna sprawa, ale nie mam pojęcia jak to się sprawdza na codzień. Ma to ktoś, dobre to jest?

Dziękuję za odpowiedzi.

»

Szkoły językowe