10.000 najpotrzebniejszych słów

Temat przeniesiony do archwium.
Czy ma może ktoś z Was taki zbiór jak w tytule? To jest 10tys najpotrzebniejszych słówek z ang? I takie jeszcze pytanie ile trzeba umiec oreintacyjnie słówek na fce ile na cea itp? Pozdrawiam!
wedlug mnie najpotrzebniejsza slowka w ang to przede wszystkim czasowniki... robic plywac iść itd itp i oczywiscie ich 2 i 3 forma.
10.000 słów to trochę za dużo żeby mówić o nich jako o najpotrzebniejszych, zważywszy że tyle zna zwykle już dalece zaawansowana osoba ;-> Z serii Edgard wyszła aplikacja która ma na celu nauczenia 2,500 tys. najpotrzebniejszych słów, ale widząc twoją ambicje to może się okazać zdecydowanie za mało. Również z serii Edgard programy o nazwie Profesor mają świetnie rozbudowany zasób słownicta jak zdobędziesz całą serie (2 części słówek + 1 część nauka phrasali i idiomów), to zawarta w nich wiedza może nawet przerosnąć twoje wstępne oczekiwania co do budowania vocabulary bank. Pozdrawiam.
2500 to mniej więcej tyle ile jest na 1 poziomie profesor Henry, być może to to samo słownictwo? Jakiś czas temu przerabiałem lekcje w Euro+ reward i w jednej z czytanek, było tam powiedziane, że przeciętny człowiek posługuje się 10 000 słów w swoim języku. Chyba koledze o to właśnie chodzi. Możliwe, że się mylę, ale wydaje mi się, że to 1,2,3 poziom w Henrym. Choć 1&2 to już sporo, bo około 6 tys.
Obecnie pracuję nad nowym programem do nauki języków obcych (na chwilę obecną angielskiego i niemieckiego), dlatego posiadam w swoich zbiorach bazy słówek, o które pytasz. Już wkrótce pierwsza część tej bazy (nieco ponad 4k słówek) pojawi się za darmo w internecie, wraz z tłumaczeniami i przykładami użycia, wymową IPA i nagraniami native speakera. Wkrótce potem planuję opublikowanie kolejnej bazy słownictwa. Dlatego proszę o cierpliwość!
Jeśli chodzi o samo oprogramowanie do nauki, będzie ono dostępne w formie aplikacji webowej z poziomu przeglądarki internetowej, jako aplikacja działająca na najpopularniejszych smartphonach, a w późniejszym czasie również jako aplikacja natywna dla Windows 8. Oprogramowanie w wersji beta będzie darmowe.

Jeśli ktoś byłby zainteresowany jak najszybszą informacją o dostępności wyżej wspomnianych materiałów, bardzo proszę o przesłanie mi swojego maila w wiadomości prywatnej.
Pozdrawiam!